blog

Redőny javítás: simán megoldhatjuk házilag

 

A redőny javítástól sokan ódzkodnak, pedig még a legbonyolultabb feladat sem nagy boszorkányság. Karácsony környékén már nem egyszerű megfelelő szakembert találni egy gurtnicseréhez vagy a redőnylécek pótlásához. Ha viszont a redőny rossz, nyugodtan megpróbálkozhatunk a javítással: veszteni valónk nincs.

 

Redőny javítás házilag: előzzük meg a bajt!

 

A redőny javítás nulladik lépése, ha megelőzzük a bajt. Ez a folyamat tulajdonképpen már a redőny beszerelésénél elkezdődik. Muszáj okosan választani. 

 

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy sokszor nem a praktikum, hanem az esztétikum dönt. A mai napig sokszor találkozunk például azzal a problémával, hogy valaki nem megfelelő redőnylécet választ. A túl sötét műanyag léceket csak nagy körültekintéssel szabad alkalmazni, különben a meleg hatására deformálódnak. 

 

Sokszor az is hiba, hogy valaki túlhasználja a redőnyt. A régi, fa árnyékolókat érdemes cserélni: halkabb és biztonságosabb működést kapunk. 

 

A leggyakoribb kopó alkatrészek

 

A legnagyobb redőny baleseteket általában a kopó alkatrészek hibája szokta okozni. A legnagyobb gond általában a redőny gurtni szakadása. Ez legtöbbször akkor következik be, ha a régi gurtni elhasználódott, esetleg a redőny beakadt, vagy az automata is megsérült az évek során.

 

A másik gondot az automata elakadása szokta okozni. Ezt a szerkezetet használjuk a legtöbbször, ki van téve a pornak, a rángatásnak, a nedvességnek is. Egy idő után a legmasszívabb szerkezet is szorulhat vagy akadhat, sőt, az is megtörténhet, hogy a redőny nem mozdul többé.

 

Redőny alkatrészeink széles kínálatával igyekszünk mindenkinek segíteni, hogy a lehető legkönnyebben, otthon is le tudja bonyolítani a szükséges cseréket, javításokat. Ezek egy része nem igényel nagy szakértelmet. Ha a redőny alapvetően jól lett beszerelve, az apróbb cserék néhány videós útmutató alapján is megoldhatóak - persze nem árt később szakemberrel ellenőriztetni az eredményt.

 

Mit tehetünk, hogy ne legyen baj télen?

 

Télen a redőny használata igényel egy kis odafigyelést. A külső tokos szerkezeteknél érdemes ellenőrizni, hogy nem jut-e víz a tokba, nem tud-e befagyni valamelyik alkatrész. Az sem jó, ha a környező fákról vagy az ablakpárkányról visszacsapódó víz jegesedik az ányékolón. 

 

A reggelre lefagyott redőnyt nem szabad erőltetni, feltépni. A fűtés mellett valószínűleg az első napsugarak megolvasztják majd az akadályt. A leesett dugókat, csavarfedőket és tetőket redőny webáruházunkból könnyen pótolni lehet.

 

Télen a madarak, rágcsálók, bogarak is igyekeznek menedéket keresni. Érdemes megvizsgálni, nem húzódtak-e be a tokba vagy valamilyen sérülésbe a redőny körül. Sokszor a hangyák, darazsak, méhek okozzák a legsúlyosabb gondokat. A redőnyt és a környezetét érdemes gyakran takarítani, így kevesebb eséllyel jut homok vagy más szennyeződés a lamellák közé.

 

Ha a redőny lamellái eltörtek, fontos időben kicseréltetni. Az éles végek könnyen kárt okozhatnak, ráadásul esztétikailag sem a legelőnyösebb a sérült árnyékoló. Gondos karbantartás mellett a redőnyök legtöbb hibája percek alatt elhárítható vagy kiküszöbölhető, így a használat sok évig kényelmes és praktikus marad.