Hasznosságok

Tavaszi garázskapu vezérlés mustra

Bármilyen jó minőségű garázskaput választottunk is, a tél biztosan nyomot fog hagyni a szerkezeten - ha másként nem, némi homokos, nedves felverődés formájában. A jó idő közeledtével a kapukat is érdemes átvizsgálni és elvégezni a kisebb javításokat, cseréket, például a garázskapu vezérlés távirányítójának kalibrálását, vagy a fa ajtók léceinek vetemedés mentesítését. Lássuk, mit tehet a gondos garázstulajdonos!

 

Fa garázskapu: most érdemes cserélni!

 

A hagyományos, fából készült garázskapuk, főleg enyhe télben, gyakran napokon át áznak alulról vagy felülről. Hosszú idő alatt ez még a legbiztosabb fa szerkezetben is kárt tesz - márpedig a garázsajtók ritkán készülnek tömör tölgyfa gerendákból. A régi fa kapukat érdemes egy gumikalapács segítségével átvizsgálni. Ütögessük meg a deszkákat! Ha a valahol penészesedés, vetemedés, porladás jeleit tapasztaljuk, érdemes már most javítani. 

 

A régi fa kapuk esetében gyakori probléma, hogy a nagy súly miatt a zsanérok kilazulnak, kifordulnak a falból. Ha a garázskapu destabilizálódott, érdemes elgondolkodni a cserén. A felülre nyíló szekcionált garázskapuk vagy garázskapu redőnyök nagyon jó választást jelentenek a hagyományos kapuk alternatívájaként. 

 

Ez jó alkalom arra is, hogy a garázskapu motorizációján is elgondolkodjunk. A legtöbb garázs esetében sokat nyerünk azzal, ha a kaput nem kézzel kell működtetni. Még a nem távirányítható megoldások is azt jelentik, hogy nagyobb fizikai erőbefektetés nélkül is üzemeltetni tudjuk a garázs ajtaját.

 

A jól működő garázskapu vezérlés

 

Télen biztosan mindenki tapasztalta, hogy a garázskapu vezérlés mennyire jó ötlet! Ha a garázskapu távirányítóval nyitható, nem kell kiszállnunk az autóból ahhoz, hogy behajthassunk. Gyorsabbak és kevésbé fázósak a hideg reggelek, ráadásul idősebb vagy mozgásában korlátozott családtagjainknak is segíteni tudunk ezzel a megoldással.

 

A garázskapu vezérlés általában tavasszal adja meg magát: a kisebb hibákat a legtöbbször akkor tapasztaljuk, ha néhány napra a szabadban hagyjuk az autót és nem működtetjük a szerkezetet. Ha valamilyen fennakadást tapasztalunk, nem kell pánikba esni. Árnyékoló webáruházunkban úgy tapasztaljuk, hogy az ilyen esetek mögött általában a távirányító elemének hibája, esetleg egy szétcsúszott kábel, időváltozástól meglazult csatalkozás áll. 

 

Az épület állapota

 

Ha a kaput már megvizsgáltuk, érdemes az egész épület állapotát szemügyre venni. A lakóterülettel egybeépített garázsoknál kifejezetten érdemes átnézni a fűtésszámlát. Sok olyan építészeti megoldás létezik, amely esetében a fűtetlen garázs szinte “kiszívja” a hőt a házból. Ilyenkor segíthet, ha ebbe a helyiségbe is temperáló fűtést vezetünk. De a garázsajtó cserével is spórolhatunk, sokszor a hibát az okozza, hogy a nagyméretű, szigeteletlen nyílászárón át túl sok meleg távozik. 

 

A tavaszi nagytakarításnak és épület ellenőrzésnek érdemes tehát a garázsra is kiterjednie. Ha még időben lépünk, a következő szezonban rengeteg időt és energiát is megtakaríthatunk. Ha most ellenőrzünk, még száraz, viharmentes időben végezhetjük el a szükséges javításokat vagy akár a garázsajtó cserét is. A jobb megjelenésű, korszerűbb, biztonságosabb garázsnak pedig már nyáron jó hasznát vesszük.