Hasznosságok

Harmonikaajtó - Egy helytakarékos és mutatós ajtó

Sokszor szeretnénk egyedi lakást tervezni, azonban az olyan szempontok, mint amilyen a helytakarékosság, megkötheti a kezünket. “Na tessék, ez sem fér oda!” - szólalunk meg bosszankodva - pedig igazából nagyon sok praktikus lehetőségünk van. A harmonikaajtó például egy elég látványos és okos megoldás. Főleg akkor, ha nincs túl sok hely a megvalósításhoz. 

 

A következő pár sorban most megmutatjuk, hogy milyen a harmonikaajtók kínálata a piacon, és persze a legnagyobb használati előnyöket is kivesézzük. Vágjunk bele!

 

A harmonikaajtó előnyei

 

A harmonikaajtó egy olyan nagy kedvenc, amelyet a könnyű mozgathatóság, az egyszerű felszerelhetőség és a helytakarékosság jellemez. Árnyékolástechnikai weboldalunkon például harmonikaajtókkal is találkozhatsz, amelyek közül te magad választhatod ki a számodra szimpatikus darabokat. Ezt az ajtót egyszerűen beszerezhetjük, könnyen beszerelhetjük és gyorsan végezhetünk a munkával!

 

Hogyan fog kinézni a végeredmény? A szélesebb ajtónyílások esetében a harmonikaajtó akár két oldalra is elhúzható. De mitől olyan helytakarékos ez a típus? Igazából ez annyit jelent, hogy a hagyományosan alkalmazott ajtókhoz képest szinte teljesen megszűnik a holttér. Van olyan helyzet, amikor más szóba se jöhet, csak egy “kicsike” harmonikaajtó!

 

Mit kell tudni a beszerelésről?

 

A beszerelésnél az ajtónyílás szélességének csökkentését mindig számításba kell venni. Persze, ez is függ a típustól. Először érdemes egy kört tenned harmonikaajtó kínálatunkban, hogy túljuss a tervezésen. A műanyag harmonikaajtó beszerelésével valamivel keskenyebbé válhat a nyílászáró szélessége, ez nagyban függ a lamellák számától és vastagságától egyaránt.

 

A szerkezet eléggé árulkodó; ezek az ajtótípusok nem képesek hermetikus zárásra, mivel a lamellák nem pont egy síkban helyezkednek el, s így minimális rés marad közöttük. Ez érthető, ugyanis az ajtónyílás felső részében elhelyezett vezetősínben mozgó görgőkkel húzható ki és be az ajtó. 

 

Miért vegyünk műanyag harmonikaajtót?

 

A műanyag harmonikaajtó lamelláit a korábban süllyesztve felszerelt futógörgős kellékek segítségével mozgathatjuk. A görgők a vezetősínen belül mozognak oda-vissza. Amennyiben fontos számunkra az esztétikus megjelenés, úgy a sínt takaróidomok használatával rejthetjük el. Egy-egy lamella vastagsága 10-12 cm, amelyeknek mindegyike strapabíró műanyagból készül. Biztos, hogy évtizedekig hasznosíthatóak, ráadásul nagyon könnyű tisztítani is őket. 

 

Egy minőségi harmonikaajtó tehát mindenhol jól mutat. Beszerezhetünk fehér és natúr színű változatokat is, viszont a beszerelés előtt érdemes néhány dologgal tisztában lennünk! Alul, körülbelül egy cm-rel nagyobb helyet érdemes hagyni, hogy az ajtót ne a földön húzzuk, csúsztassuk! Amennyiben az ajtóméret magas, akkor házilag kell abból levágni. Ezt asztali vágógéppel, flexszel vagy fémfűrésszel tehetjük meg. 

 

Vásárlás előtt mindig tervezzünk!

 

Vásárlás előtt mindig tervezni kell. Mérjük le az ajtónyílás méretét, és nem érnek majd minket kellemetlen meglepetések. Amennyiben ezt mégsem tettük meg, akkor rendelkezzünk legalább a megfelelő eszközökkel, szerszámokkal. Ugye nem is olyan bonyolult?

 

Egy harmonikaajtó igazán nem foglal sok helyet, így ha szorul a hurok és más típusú ajtó nem férne be a helyére, rá mindig számíthatunk.