Hasznosságok

Mit tegyünk, ha a redőnyt nem lehet leengedni?

Mit tegyünk, ha a redőnyt nem lehet leengedni?

Az év egyik legsötétebb időszakában járunk. Egyre korábban sötétedik, és későn lesz világos, így sokan nem sötétítenek el teljesen minden nap. A hétvégi “tovább alvás” előtt viszont sokan szembesülnek azzal, hogy a múlt héten még tökéletesen működő redőnyt nem lehet leengedni. Vajon mit lehet tenni ebben a helyzetben?

 

Múlt héten még működött…

 

A redőny, a látszat ellenére, nem egy egyszerű szerkezet, éppen ezért ritka, hogy a hibák minden előjel nélkül jelentkeznek. Ha egyik napról a másikra romlik el az árnyékolónk, néhány dolgot érdemes ellenőrizni. 

 

  • Van-e valamilyen akadály a redőnylécek útjában? Ritkán előfordul, hogy a redőnylécek sínjébe beakad valamit. Falevél, szél által felemelt papírszemét darabka, madártoll- vagy ürülék darabok. 

 

  • Külső tokos redőnynél van-e valami a tokban? Főleg a már régi, esetleg hanyagul összeállított szerkezeteknél fordulhat elő, hogy madarak vagy darazsak fészkelnek a tokba. Hosszú ideig elhagyottan álló épületek esetében moha, de még fűcsomó is előfordulhat. 

 

  • Nem fagyott-e be a szerkezet? Szintén hanyagul összeállított redőnynél fordulhat elő, ha a tokba víz kerül, az pedig megfagy.

 

Nem lehet leengedni a redőnyt! Működik az automata?

 

Az automatában sok apró alkatrész található. Ezek viszonylag könnyen megsérülhetnek, főleg, ha nem vigyázunk a redőnyre, esetleg huzamosabb ideig ugyanabban az állapotban, pl. az ablak felső egyharmadáig lehúzva tartjuk.

 

Ha a redőnyt nem lehet leengedni, vizsgáljuk meg az automatát is! Finoman húzzuk vissza a redőnyt, amennyire csak tudjuk, majd próbáljuk meg egy erőteljesebb mozdulattal leengedni! Érdemes a gurtnit középre igazítani, és figyelni, hallunk-e valamilyen rendellenes hangot, látunk-e olajosodást, szakadást, szálhúzódást a szöveten. 

 

Szerencsére az redőny automata cseréje ma már nem megoldhatatlan feladat. Webáruházunkban is kapható javítókészlet. 

 

Régi faredőnyök

 

A redőnyök élettartama sajnos véges. A régi faredőnyök többsége ma már cserére szorul, akkor is, ha körültekintően és óvatosan használták őket. A régi faredőny átalakítását a nálunk kapható eszközökkel egyszerűen el lehet végezni. Ha túl sok gond van az árnyékolóval, érdemes nem sokáig halogatni a cserét. Egy elszabaduló alkatrész, leváló fadarab a mechanikát is tönkre teheti, pedig adott esetben a redőny egy része még menthető lenne. 

 

Motoros redőnyök

 

A motoros redőnyök esetében az első dolgunk legyen a távirányító ellenőrzése. Ha nincs elakadás vagy más, zavaró tényező, elképzelhető, hogy lemerült az elem, esetleg található a közelben valamilyen olyan eszköz, amely zavarja a távirányító működését. Ritkán az is előfordulhat, hogy a több csatornás távirányítón tévedésből rossz csatornát használunk. 

 

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a problémát?

 

A legfontosabb, hogy rendszeresen ellenőrizzük a redőnyünket. Ha nehezen fut fel vagy le a redőny, derítsük ki időben a probléma okát, így nem fordulhat elő, hogy az erőltetés vagy a túlhasználat miatt nagy kár keletkezik a szerkezetben. A redőnyt karban is kell tartani. Még a téli időszakban is érdemes le-, felengedni az árnyékolót, hogy bejárassuk az alkatrészeket. 

 

A redőnyök masszív szerkezetek, így ha szakemberre bízzuk a szerelést, hosszú ideig működhetnek hibátlanul. Tartsuk be a használati utasítást, és ne hanyagoljuk el a szerkezet átvizsgálását, és a redőnyünk sokáig tökéletes marad.

 

Keress minket bizalommal, amennyiben bővebb információra lenne szükséged bármely terméket illetően!