Hasznosságok

Ablakpárkány felrakása: nem boszorkányság

Ablakpárkány felrakása: nem boszorkányság

 

Az ablakpárkány felrakása egy olyan lépés a felújítás során, amelyet sok ablakcserével és szereléssel foglalkozó cég még mindig szeret megspórolni. Pedig a művelet nem boszorkányság. A mai, modern ablakpárkányok felszerelésével szinte bárki nyugodtan megpróbálkozhat. Megmutatjuk, mit lehet tenni, ha mi magunk szeretnénk kivitelezni az ablakcserének ezt a fázisát. 

 

Milyen ablakpárkány létezik?

 

Kétféle ablakpárkány létezik. A kültéri ablakpárkány levezeti a csapadékot, és védi a falat a beázás ellen. A belső könyöklő feladata szintén egy vízhatlan, biztonságos felület létrehozása és a hőszigetelési tulajdonságok javítása is. 

 

A modern ablakpárkányok általában fémből vagy műanyagból készülnek. Ezek sokkal tartósabbak és biztonságosabbak, mint a korábbi, fából készült darabok. A műanyag vagy fém párkányok UV-állók, a festék nem hólyagosodik meg vagy lágyul ki rajtuk a hő hatására. Ha egy kis figyelmet fordítunk az alapvető karbantartása, akkor sokáig szép és higiénikus látványt nyújtanak. 

 

Milyen ablakpárkányt válasszunk?

 

A ma kapható épület alkatrészekkel már nem igazán lőhetünk mellé. Szépek, tartósak és könnyen kezelhetők. Ha beltérben gondolkodunk, akár a fal színével harmonizáló ablakpárkányt is választhatunk. A párkányok anyaga legtöbbször műanyag vagy alumínium. A tömegük elenyésző, és akár kézi szerszámokkal is gyorsan és könnyedén dolgozhatunk velük. 

 

A különböző ablakpárkányok esetében a legnagyobb különbség tényleg csak az ár, de néhány ezer forint befektetésével már tartós és minőségi darabokat kaphatunk. A cserének tényleg csak a fantáziánk szab határt. 

 

Hogyan végezzük az ablakpárkány felrakását?

 

Az ablakszerkezetekkel foglalkozó webáruházunkban kapható ablakpárkányokat ingyenesen méretre szabjuk. Ezt úgy végezzük, hogy a darab hosszúsága megfeleljen arra, hogy beillesszük az adott méretű ablaknyílásba. A felszereléssel kapcsolatban azonban figyelni kell néhány apróságra. 

Előfordulhat, hogy az ablakrés nem teljesen egyenletes, és a fal szögei nem teljesen 90 fokot zárnak be, ezért nagyon fontos, hogy az ablakpárkány felrakásához egy dekopírfűrészt vagy bármilyen más, finom munkára alkalmas kézi fűrészt előkészítsünk. Ezzel pontosan hozzáigazíthatjuk a párkányt a kerethez. 

 

Főleg a kinti párkányok esetében fontos a párkány dőlésszögének beállítása. Ennek segítségével a párkány kifelé vezeti a csapadékvizet. A legtöbb ilyen párkányhoz megfelelő távtartókat csomagolnak, amelyekkel enyhén kifelé dönthetjük a felületet. 

 

A légkamrás párkány széléhez többnyire egy záróelem is tartozik. Ezeket ne hagyjuk el! A végek lezárása főleg a kültéri párkányok esetében fontos, de beltéren is szebb, és kevésbé balesetveszélyes megoldást kapunk. A méretre igazított párkányokat mindig záróelemmel együtt kell belepróbálni az ablakrésbe, így lehetünk biztosak abban, hogy az tökéletesen illeszkedik. 

 

Amennyiben az emeleten dolgozunk, a kültéri ablakpárkány felrakásakor fontos odafigyelni arra, hogy megfelelően biztosítsuk magunkat. Érdemes a munkát legalább két személynek végezni, furcsa elhelyezésű ablak esetében pedig akár arra is szükség lehet, hogy valamilyen eszközzel, például hegymászó beülő segítségével biztosítsuk magunkat. Ebben az esetben érdemesebb a munkát szakértőre bízni.