Hasznosságok

Szúnyogháló típusok: melyiket válasszam?

Alumínium és műanyag, rolós és fix, színes és fehér… Még régen a szúnyogháló általában egy nem túl gusztusos, zöld műanyag hálót jelentett, ma már se szeri, se száma a szúnyogháló típusoknak. Mutatunk néhány tippet, amelynek a segítségével eligazodhatunk a választás során. 

Szúnyogháló típusok: műanyag vagy alumínium keretes?

 

Ha szúnyoghálót választottunk sokáig a legfontosabb kérdés az volt, hogy vajon műanyag vagy alumínium hálót feszíttetünk-e az ablakra. Régen ez a kérdés sokat számított: a műanyag szúnyoghálókat ugyanis nem tudták korszerű UV védelemmel ellátni, a dekoratív anyag egy idő után eltöredezett. 

 

Ma már a műanyag hálók is tökéletesen időtállóak, ráadásul esztétikusak is. A kérdés inkább az, alumínium vagy műanyag keretes legyen-e a szerkezet. A műanyag keretes szúnyoghálók szinte minden ablaktípushoz illenek. A műanyag keret tömege kicsi, így utólagos beépítés esetén sem okoz extra terhelést.

 

Az alumínium keretes szúnyoghálókat főleg ott alkalmazhatjuk hatékonyan, ahol a szúnyogháló nagy terhelésnek van kitéve a szél, az eső, esetleg az utcafronti elhelyezkedés miatt. Az alumínium keretes szúnyogháló jó választás akkor is, ha nem csak a legyek, de az illetéktelen behatolók ellen is szeretnénk egy kis plusz védelmet. Egy ilyen szúnyoghálót nehezebb benyomni vagy kimozdítani a helyéről.

 

Inkább rolós, mint keretes?

 

Ha keretes szúnyoghálót választunk, műanyag vagy alumínium “ablakot” kapunk, amelyet a meglévő ablakszerkezetbe illeszthetünk. Ilyenkor a szúnyogháló fix, és általában egész évben az ablakon marad. Földszinti, utcafronti ablakokra ez a megoldás különösen praktikus. Nem csak a rovarok behatolását akadályozza meg, de akár a tolvajok ellen is védelmet nyújt. A szúnyoghálós ablakon át sokkal kisebb eséllyel lehet nyáron benyúlni a párkány környékén hagyott értékekért, vagy hangtalanul behatolni az éjszaka folyamán. 

 

A rolós szúnyogháló a kisebb lakásokban előszeretettel alkalmazott megoldás. Ilyenkor a szúnyoghálót használaton kívül felengedhetjük. A rolós szúnyogháló nem akadályozza az ablak használatát, ha szükség van rá, ugyanúgy kinézhetünk, vagy kitehetjük a párkányra a növényeinket, mintha egyáltalán nem lenne szúnyogháló az ablakon. 

 

Az ajtó is kaphat szúnyoghálót!

 

A szúnyoghálós ajtónak nyitható, toló és oldalra rolós változata is kapható. Ezekből főleg a rendelkezésre álló hely függvényében érdemes a megfelelőt kiválasztani. Létezik olyan megoldás is, ahol az ajtó alsó része háló helyett átlátszó polikarbonát lapot kap - ez gyerekek, háziállatok közelében is biztonságos és tartós megoldás.

 

A rolós szúnyoghálós ajtókat főleg panelházak, társasházi lakások teraszaira szoktuk javasolni. Használaton kívül a háló egy tokba tekeredik, így nyitáskor vagy használaton kívül sem foglal sok helyet. A tolóajtók is népszerű megoldást jelentenek a szűk helyekre - a francia erkélyen vagy apró kilépőn más megoldás el sem férne. A nyíló ajtók ott hasznosak, ahol az ajtót gyakran nyitják-csukják. A szúnyoghálós ajtóknak ez a legelterjedtebb típusa.

 

A telek egyre enyhébbek, a rovarok ezért gyakran áttelelnek, és egészen kora tavasztól késő őszig “dolgoznak” a ház körül, a szúnyogháló így egyre fontosabb megoldás. A megfelelő típus kiválasztásával kényelmesen és természetes módon védekezhetünk a rovarok ellen. Ha ablakfelújításon gondolkozunk, a szúnyogháló cseréjét is érdemes megfontolni.

 

Keress minket bizalommal, amennyiben további tanácsra lenne szükséged!