Hasznosságok

Ezért egyszerű a műanyag redőny javítása

Sokan attól tartanak, hogy a meghibásodott műanyag redőnyöket már nem lehet javítani. Pedig az, hogy ezek a rendszerek műanyagból készültek, nem jelenti, hogy silány minőségűek lennének. A redőny gurtni szakadás, a végzáró cseréje vagy az automata javítása sem ördöngösség, sőt, akár otthon is kivitelezhető. 

 

Milyen gyakran romlanak el a műanyag redőnyök?

 

Ezek az árnyékolók nagyon ritkán hibásodnak meg olyan komolyan, hogy cserélni kelljen őket. A fából készült redőnyökhöz képest a műanyag lamellás megoldásnak az a nagy előnye, hogy a szerkezet súlya viszonylag kicsi. A műanyag jól ellenáll a nedvesedésnek és a környezet viszontagságainak is, nem pattogzik le róla a festék, nem szálkásodik vagy vetemedik úgy, mint a fa redőnylécek. 

 

A műanyag redőnyök leggyengébb pontja a többi szerkezethez hasonlóan a gurtni. A redőny gurtni szakadás, ahogyan korábban írtuk is, elsősorban a régi faredőnyök betegsége, de a nem megfelelően szerelt vagy intenzíven használt műanyag redőnyök esetén is előfordulhat. Szerencsére ez a “betegség” javítható.

 

Ritkán, de előfordul, hogy túlságosan sötét redőnyöket telepítenek az épületek homlokzati vagy napsütésnek erősen kitett falaira. Ilyenkor előfordulhat, hogy a sötét lécek belsejében az UV sugárzás hővé alakul, emiatt a szerkezet deformálódik. A hiedelemmel ellentétben a sötétebb redőny nem szigetel jobban a nap ellen, ugyanakkor a fehér képes visszaverni a sugarakat, így hűvösebb környezetet biztosít. Ha a redőnylécek görbülnek vagy hajlanak, érdemes inkább fehérre cserélni az egész szerkezetet. 

 

Alapvető műanyag redőny javítások

 

Árnyékoló webáruházunkban szinte minden kopó alkatrészt raktáron tartunk. Végzárók, sapkák, gurnik kaphatók külön is, hogy ezek pótlása minél egyszerűbb és gyorsabb folyamat legen. 

 

A legnagyobb otthon kivitelezhető munka a redőny gurtni és automata cseréje. Sajnos még a legmasszívabb automata is meghibásodik néha. Ha azt tapasztaljuk, hogy a redőnyt csak félig tudjuk felhúzni, a gurtni akad vagy tekeredik, esetleg váratlanul az egész redőny magától lezuhan, a legtöbb esetben az automata okozza a problémát.

 

A honlapunkon található segédlet útmutatása alapján a redőny automatika javítása otthon is elvégezhető, csupán alapvető szerszámok és egy kis felkészülés szükséges hozzá.

 

Hasonló a helyzet a redőny gurtni szakadása esetén is. Ha egy kis időt szánunk a munkára, olcsón és nem nagy erőfeszítés árán megbirkózhatunk a feladattal. Ha nem gurtnis redőnyünk van, a zsinór befűzése az automatába szintén egyszerű feladat.

 

Mikor kell mindenképpen cserélni a műanyag redőnyt?

 

Ha fa redőnyünk van, előbb-utóbb mindenképpen érdemes inkább műanyag redőnyre váltani. Ezek az árnyékolók ma már könnyebbek és tartósabbak régi társaiknál. Nagy előnyük, hogy ha gondosan szereljük és karbantartjuk őket, szinte zajmentesen működtethetők, és csak nagyon ritkán hibásodnak meg. 

 

A műanyag redőnyt szinte csak a már említett esetben kell cserélni, ha azt tapasztaljuk, hogy a hőhatás miatt deformálódik a szerkezet. Ez alól csak a régi műanyag redőnyök jelentenek kivételt. Néhány évig sajnos sok olyan redőny volt forgalomban, amelyik nem volt napfénybiztos, az anyaga idővel a hőingadozás miatt törékennyé vált. Ezek a redőnyök sokszor komoly károkat szenvedtek egy-egy jégeső, útról felpattanó kő, faág okozta ütés nyomán. Sajnos ezek a károk nem javíthatók száz százalékosan - egyszerűbb egy modernebb és időjárásbiztosabb megoldást keresni.