Hasznosságok

Szalagfüggöny mosása mosógépben - szabad?

A szalagfüggöny a látszattal ellentétben viszonylag jól tisztítható. Igaz, hogy ezek az árnyékolók ritkán piszkolódnak be, az idő és a kisebb “balesetek” viszont nem kímélik a lamellákat. Akármennyire vigyázunk rájuk, a szalagfüggöny szálai idővel tisztításra szorulnak majd. Lássuk, lehet-e a szalagfüggönyt mosógépben mosni!

 

A megelőzés a legfontosabb

 

A szalagfüggönyök egyedi méretre készülnek, legalább is a legtöbb gyártó ezt a megoldást választja. Emiatt a függöny cseréje nem egyszerű, hiszen nem tudunk besétálni a boltba és azonnal újat vásárolni, az elkészítés mindig igénybe fog venni egy kis időt. Pont ezért fontos, hogy a függönyre, ha tehetjük, vigyázzunk. Íme néhány játékszabály, amit érdemes betartani:

 

  • Ne nyúljunk a lamellákhoz! Vagy legalább is ne piszkos kézzel. Az étkezők, konyhák közelében érdemes külön is figyelni erre.
  • Időnként poroljuk le a függönyt! A legjobb erre a célra tollseprűt vagy puha törlőkendőt használni. 
  • Ablakmosáskor érdemes levenni a függönyt. Az esetleg lecsöppenő víz így nem okoz foltokat. 

 

Szalagfüggöny mosása mosógépben? Inkább ne!

 

A szalagfüggöny, bár érzékenynek látszik, viszonylag könnyen tisztítható. Mosógépben mosni azonban nem szabad, mivel a műanyag könnyen károsodik. A függöny a következő módon tisztítható. 

 

  1. Akasszuk le a függönyt a karnisról! Húzzuk ki a gyöngyláncot és vegyük ki a súlyokat!

 

  1. Tegyük a lamellákat mosószeres vízbe! A legjobb, ha a fürdőkádba helyezzük, ahol nem gyűrődnek meg. Ha az áztatástól a piszok nem jön le, érdemes egy kicsit megmozgatni a függönyt.

 

  1. Cseréljük a mosószeres vizet öblítősre! Finoman tisztítsuk meg a függönyt!

 

  1. Akasszuk fel egyenesen a lamellákat és hagyjuk, hogy a víz kicsöpögjön belőlük!

 

A függönyt nem szabad vasalni. Ha hagyjuk egyenesen felakasztva száradni, károsodás nélkül tisztíthatjuk őket. Bár mosógépben nem moshatók, a függönyök tisztítása mégis szinte gyerekjáték!

 

Javítható-e a szalagfüggöny?

 

A szalagfüggöny felszereléséről szóló segédletünkből is kiderül: ennek az árnyékolónak akár a teljes felszerelése és javítása is szinte gyerekjáték. Ha van egy kis gyakorlatunk a szerelésben, gyorsan újjá tudjuk varázsolni a lakást, irodát. Ha a lamellák már foltosak, esetleg kifakultak, sok esetben elegendő csak a textil részeket cserélni. A hibátlan állapotú karnis a helyén maradhat. 

 

A szalagfüggöny egik Achilles-sarka az azt működtető automatika. Ritkán, de előfordul, hogy a zsinórok elszakadnak, elakadnak. Ha ilyesmit tapasztalunk, érdemes gyorsan megigazítani vagy megjavítani a függönyt. Amíg a zsinórrendszerrel az árnyékoló tökéletesen állítható, kicsi az esélye annak, hogy valaki kézzel próbálja elhúzni a függönyt.

 

A meghibásodott függönyökhöz árnyékolástechnikai webáruházunkban rengeteg pótalkatrészt kínálunk. Kollégáink készséggel segítenek akkor is, ha valamilyen szereléssel kapcsolatos kérdésről van szó. Mivel a szalagfüggönyök szinte érintés nélkül használhatók, ráadásul legtöbbször tiszta térbe, például irodák, nappali szobák, társalgók berendezéséhez tartoznak, akár hosszú évekig gond nélkül maradhatnak a helyiségek díszei.