Hasznosságok

Belső ablakpárkány ötletek: nem kell unalmasnak lennie!

A beltéri ablakpárkányok sorsa elég mostoha. Ez az egyik első felület, amin a kivitelezők spórolni szeretnek. Új építésű lakásokban, irodákban gyakran látni, hogy a belső takarás hiányzik, esetleg nem cserélték ki a régi, elhasználódott szerkezetet. Ha a megoldás igényes is, sokszor csak egy egyszerű, fehér felületet kapunk. Az alábbi belső ablakpárkány ötletek segítenek, hogy akár saját kezűleg is el lehessen végezni az utolsó simításokat. 

 

Miért fontos a beltéri ablakpárkány?

 

Az ablakpárkány egyik legfontosabb feladata, hogy megvédje az alatta található falat a piszoktól és a nedvesedéstől. Sajnos ez a két tényező még a leggondosabb tervezés mellett is előfordulhat. Sőt, az üveg két oldalán fellépő hőmérséklet különbség miatt még azoknál az ablakoknál is számolni kell a porlerakódással és a pára lecsapósádával, amelyek nem is nyithatók. 

 

A belső ablakpárkány levezeti a nedvességet, hiszen általában enyhe lejtése van. A megfelelően kialakított takarást tisztítani is könnyebb, hiszen a profil és a szigetelés lekerekíti a sarkokat. A kintről bejutó, finom szemcsés szennyeződések nehezebben tudnak megülni a résekben. A fényes párkányon a koromnak, pernyének is kevesebb nyoma marad, mint a fal porózus felületén. 

 

Belső ablakpárkány ötletek

 

Ha szeretnénk egy kicsit megszépíteni a belső ablakpárkányt, először azt kell ellenőrizni, hogy van-e, és ha igen, akkor milyen állapotban van a meglévő takarásunk. Lakásokban ma már ritkán találunk olyan ablakot, ahol nem alakítottak ki párkányt, de a végzáró, takaróprofilok itt is hiányozhatnak. Ezeket érdemes pótolni. Esztétikusabb és biztonságosabb, ha lezárjuk a takaró elemek végeit.

 

A régi, karcos párkányokat öntapadós fólia felragasztásával vagy festéssel szépíthetjük meg a legolcsóbban. Ha viszont már károsodott a felület, elképzelhető, hogy érdemes lesz az egész profilt cserélni. 

 

Szerencsére ma már nem csak fehér, de színes, sőt famintás belső ablakpárkányok is elérhetők. Nálunk is többféle, magas minőségű, fóliázott termék kapható. Ha homokos, szeles helyen lakunk, ezek nagyon jó választást jelentenek, mert a karcosodás, sérülés kevésbé látszik meg rajtuk. 

 

Mire figyeljünk?

 

Ha a belső ablakpárkány pótlása vagy cseréje mellett döntünk, érdemes valamelyik nevesebb gyártó termékét választani. Ha így teszünk, akkor is könnyű dolgunk lesz, ha a párkány megsérül, például leesik a végzárás. Árnyékoló webáruházunkban olyan termékeket igyekszünk készleten tartani, amelyekhez sok pótalkatrészt és kompatibilitási megoldást tudunk kínálni.

 

Az ablakpárkányok általában otthon, saját kezűleg is könnyen beilleszthetők és szigetelhetők. Nagyobb figyelmet csak a méretvétel igényel - itt érdemes ráhagyással dolgozni, mert csiszolni, lefűrészelni lehet, hozzátoldani azonban nem. A belső ablakpárkány ötletek megvalósításához sok szerelési útmutatót és mérési segédletet töltöttünk fel az oldalunkra. Egy kis kézügyesség birtokában bárki belevághat a munkába.