Hasznosságok

A műanyag redőny működése és használata

Tegyük végre félre az előítéleteket! A műanyag redőny nem az alumínium redőny olcsóbb és gyengébb minőségű alternatívája. Szinte az összes ma kapható műanyag redőny működése megegyezik a fémredőnyökével. Hogy akkor mik az előnyök? A könnyű súly és a variálhatóság mellett az is, hogy ez a megoldás szinte ugyanolyan időtálló, mint az alumínium árnyékolók. Lássuk, mit kell tudni erről a típusról!

 

Mi a gond a műanyag redőnnyel?

 

A világon semmi! Régen valóban gyakran lehetett “anomáliákat” tapasztalni az ilyen redőnyök körül. Amikor a műanyagos technika gyerekcipőben járt, lehetett látni jégesőtől beszakított vagy a nap fényétől meghajlott műanyag redőnyöket. Ma azonban már annyira modern és fejlett anyagok léteznek, hogy szinte alig tapasztalható ilyesmi. 

 

Vannak persze szabályok, amelyeket ilyenkor is be kell tartani. Az egyik ilyen fontos szabály, hogy műanyag redőnyt mindig megbízható helyről szerezzünk be. A megfelelő anyagokból készült redőny ugyanis sokkal kisebb eséllyel görbül, törik, károsodik. 

 

Az egyetlen, amire tényleg nagyon fontos figyelni, hogy az épületek homlokzatára, olyan helyre, ahol az árnyékoló sok napfénynek van kitéve, lehetőség szerint világos redőnyt válasszunk. A napsugárzás ugyanis a sötét lécek belsejében hőenergiává alakul. Ez viszont valóban okozhat néha deformációt, még a legerősebb szerkezet esetében is. 

 

A műanyag redőny működése és a titok

 

A műanyag redőny működése szinte tökéletesen megegyezik bármilyen más redőnyével. Nagyon leegyszerűsítve: a redőny egy sínben fut le. A szerkezet fel-le tekerhető, a gurtni vagy zsinór segítségével egy hengerre tudjuk felcsévélni vagy onnan leereszteni. Rengeteg fajta műanyag redőny létezik. Az egyik legegyszerűbb szerkezet a külső tokos redőny, de akár vakolható külső tokos redőnyben is gondolkodhatunk. 

 

A “titok” ismét az, hogy nem szabad gyenge minőséget választani. A nálunk kapható redőnyök nem teljesen műanyagból készültek. Rengeteg kopó alkatrészt alumíniumból készíttetünk. A redőnyök tokja és a sínek például ebből az anyagból készülnek. A redőnysínt pedig gumiszegély helyett kefével szerelték a tartósság és a könnyebb működés érdekében. 

 

Javítható-e a műanyag redőny?

 

Igen. A műanyag redőny is ugyanúgy javítható, mint az első pillantásra is masszívnak tűnő alumínium vagy a régebbi faredőnyök. A műanyag redőnylécek is cserélhetők, de mi ezen túl is igyekszünk minden alkatrészből, gurtniból, automatából és más apróságból is raktáron tartani, ezzel biztosítva, hogy a redőny hosszú távú megoldás legyen. 

 

Árnyékoló webáruházunkban részletes segédletekkel és sok egyébbel készülünk annak érdekében, hogy a nálunk vásárolt műanyag redőny működése és szerelése mindig a lehető legegyszerűbb legyen.