Hasznosságok

Fa reluxa, vagy alumínium reluxa?

Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, hogy fa reluxát vagy inkább alumínium reluxát szeretnénk a lakásunkba, érdemes kicsit körüljárni a témát. Nem árt kicsit megismerkednünk mindkét “versenyzővel”, hogy reálisan lássuk, mik az előnyeik, hátrányaik.

 

Biztos sokan gondolják, hogy felesleges ekkora feneket keríteni az összehasonlításnak, mert csak az alapanyaga más. Aki így véli, az olvassa el ezt a cikket, garantálom, a végére megérti a különbségeket.

 

Mielőtt bemutatnám neked a különbségeket, előnyöket, egy fontos dolgot még tisztába kell tegyünk: mi az a reluxa és mire jó?

 

Miért is jó választás a reluxa?

 

A reluxa az egyike a legelterjedtebb árnyékolóknak, ami nem véletlen. Mindamellett, hogy vannak, akik csak kiegészítő árnyékolóként használják külső árnyékoló mellé, ez a beltéri árnyékoló megállja a helyét önmagában is.

 

Mindannyian arra törekszünk, hogy a lehető legoptimálisabb mennyiségben engedjünk be természetes fényt a lakásunkba. Viszont az olyan kültéri árnyékolók, mint a redőny, kissé bekorlátozzák a lehetőségeinket. Mondom ezt annak ellenére, hogy hőszigetelés szempontjából hatásosabbak a redőnyök.

 

A redőnyöket ugyanis vagy felhúzod vagy leengeded, maximum a lamellák közötti kis rések engedhetnek be egy kis fényt leengedett állapotban. További finomhangolásra nincs lehetőséged. Ellenben egy reluxa esetén a forgatható lamelláknak hála, épp annyira billented meg a lamellákat, amennyire szükséges a megfelelő világosság eléréséhez. További előnyük még, hogy könnyebbek, nem járnak olyan zajjal, mint a redőny, és könnyebben is javíthatóak.

 

Ezt kell tudnod a fa reluxáról

 

Miért választ valaki fa reluxát? Ennek több oka is lehet, de a legfőbb okokat most végigvesszük.

 

Egyrészt szeretheti valaki a természetes anyagokat a lakásban, főleg, ha belsőépítészetileg ez illik a legjobban az összképbe. Valljuk be őszintén, egy-egy igazi fa (nem csak fahatású) berendezés olykor nagyon is meg tudja dobni az összhatást. Ez tehát esztétikai tényező.

 

Másrészt ott van a minőség, a luxus hangsúlyozása. Fa reluxát nem fog mindenki feltenni a lakásába. És nem csak azért, amiket majd még a későbbiekben az alumínium javára leírok, hanem az ára miatt is. Ha valaki fa reluxát szeretne, akkor sokkal jobban a zsebébe kell nyúlnia, mint egy alumínium reluxa esetén.

 

És akkor ott vannak a hátrányok is, melyeket szintén bele kell kalkulálnia annak, aki a fa reluxát választja. Ha hosszú életet szánsz a fa reluxádnak, akkor nem teheted párás helyiségbe. Továbbá számolnod kell azzal, hogy felhúzott állapotban a reluxa lamellái által lefedett magasság akár a teljes magasság 20%-a is lehet, ami elég jelentős.

 

Ezzel szemben az alumínium reluxa

 

Nyilván nem fogsz vele annyira luxus hatást kelteni, mint egy fa reluxával, de cserébe a sok pozitív tulajdonsága kárpótol majd. Nem véletlen, hogy a legelterjedtebb reluxa az alumínium.

 

Már eleve az ára is sokkal kedvezőbb, még annak ellenére is, hogy nagy a színválaszték belőle. Már csak ezért a tulajdonságáért is sokan inkább az alumínium reluxát választják. De akkor még ott van az is, hogy könnyebb a felszerelése, mivel sokkal könnyebb az egész szerkezet. Továbbá itt nem kell számolnod azzal, hogy akár a teljes ablakfelület 20%-a is fedve marad teljesen felhúzott állapotban. És azon sem kell aggódnod, hogy mi lesz vele, ha párás helyiségbe teszed fel.

 

Hacsak nem luxus hatást szeretnél elérni, mi mindenképp az alumínium reluxát ajánljuk. Ha szükséged van segítségre a választáshoz, fordulj hozzánk bizalommal az elérhetőségeinken.