Hasznosságok

Függönytartó rúd vagy sínkarnis?

Függönytartó rúd, vagy nevezzük inkább karnisnak? Sínkarnis vagy rúdkarnis? Ismered ezeket a kifejezéseket? Hamarosan meg fogod, de előbb nézzük, hogy ez miért is annyira fontos. 

 

Fókuszálj az összképre

 

Amikor berendezzük a lakásunkat, sok mindenre oda kell figyelni, hogy egy valóban esztétikus, harmonikus végeredményt kapjunk. Ilyenkor nem elég csak a falakra, azok festésére, a padló mintázatának és színének meghatározására figyelni. Figyelnünk kell a lakberendezési tárgyakra, a bútorokra, de igazából mindenre, ami szem előtt van. De mindennek nem csak egy jó összképet kell adnia, nem csak szépnek, de praktikusnak is kell lennie. És ebbe a mindenbe beletartoznak a függönyeink és azok tartóelemei is. Nézzük, mi a helyzet ezekkel!

 

Függönytartó rúd vagy sínkarnis?

 

Most mondjam azt, hogy ízlések és pofonok? Végül is innen is megközelíthetjük a kérdést. A függönytartó rúdról, sőt eleve a szóról, hogy karnis, az embereknek általában a rudas, karikás megoldás jut eszükbe. Persze egy jól megválasztott, esztétikus függönytartó rúd díszítheti a helyiséget, de a letisztultságot kedvelőknek a sínkarnis is ilyen hatással bírhat. Az esztétikán kívül további előnyökkel viszont sajnos nem szolgálhatok, így én inkább a sínkarnis mellett tenném le a voksom. Már mondom is, miért.

 

A függönytartó rudakra általában egy síkba tudod feltenni a függönyt, ami akkor elég is, ha csak függönyt teszel fel. De mi van akkor, ha szeretnéd kombinálni a függönyöket, sötétítőket, stb. Ritkább esetben vannak két síkban rögzíthető megoldások is, azonban egy sínkarnisnál 3 vagy még több sínben, ezáltal síkban is gondolkozhatsz. További előnye, hogy míg a rúdkarnis karikáit nem tudjuk áthúzni a konzoloknál, a sínkarnisnál nincs ilyen korlátozás, szabad a mozgás. Mindemellett egy jól megválasztott, minőségi sínkarnis sokkal halkabb is lesz, mint egy rúdkarnis. Nézz szét karniskínálatunkban, és válassz az igényeidnek megfelelőt!

 

Falra vagy mennyezetre szereljük?

 

A karnist oldalfalra vagy mennyezetre is rögzíthetjük. Alapvető szempont, hogy esztétikus legyen a végeredmény, de van olyan is, amikor nem tudunk választani a két megoldás közül. Ha a plafon és az ablaknyílás között kevés a hely, akkor muszáj lesz a plafonra szerelni a karnist. Praktikussági szempontok alapján is szerelhetjük inkább a plafonra, mint a falra a karnisunkat. Ilyen eset az, ha optikailag nyújtani szeretnénk az ablakot, vagy nem szeretnénk, hogy a karnis szem előtt legyen.

 

Nagyon esztétikus tud lenni egy teljes oldalfalat eltakaró, a mennyezettől földig érő szalagfüggöny. De ugyanígy kiváló választás, ha illik az összképhez, a szűken csak az ablakot eltakaró, falra szerelt karnison található szalagfüggöny is. Hogy melyiket választod, az csak rajtad múlik, illetve a lakberendeződön, belsőépítészeden, ha van ilyen. Csak az fog dönteni, hogy melyik esztétikusabb és praktikusabb számodra. Ha már körvonalazódik, hogy mit szeretnél, nézz szét a szalagfüggönyeink között, ahol egyedi méretre legyártjuk neked komplett szalagfüggönyöd.

 

Tervezz!

 

Mindenek előtt azonban nagyon fontos a tervezés. Nem kerülheted meg, hogy ne feccölj időt a karnisok, sötétítők, függönyök megtervezésébe. A tervezésnek több fontos hozama is lesz. Egyrészt utána fogsz járni a lehetőségeknek (pl. ez a cikk is sokat segíthetett a lehetőségek feltérképezésében). Másrészt garantáltan meg fogod találni a legesztétikusabb megoldást. Ha pedig segítség kell a választásban, keress minket az elérhetőségeinken!