Hasznosságok

Gondolkozzak-e fa ablakpárkány kialakításán?

Manapság már gyakorlatilag határtalanok a lehetőségeink, ha ablakpárkány után kutakodunk. Jönnek szembe velünk a jobbnál jobb, szebbnél szebb ablakpárkányok, és úgy érezzük, nagyon nehéz döntés előtt állunk. Ebben a cikkemben segítek neked eldönteni, hogy fa ablakpárkány használatában gondolkozz-e, és elmondom azt is, hogy miért. Kezdjük a legelején.

 

Mi az ablakpárkány funkciója?

 

Sokan megfeledkeznek erről, és csak a design miatt döntenek az egyik vagy a másik típus mellett. Ahhoz azonban, hogy felelősségteljes döntést tudjunk hozni, meg kell értsük, hogy mi az ablakpárkány funkciója.

 

Egy jó külső ablakpárkánynak két fő feladata van. Egyrészt vízelvezetőként funkcionál, ezáltal védi a falat. Másrészt hőszigetelő szerepe is van, méghozzá a nyílászáró alján nem engedi, hogy kiszökjön a meleg az épületből. Persze ezeken kívül esztétikai szerepet is betölt, de nem szabad megfeledkeznünk a fő feladatairól sem.

 

A beltéri ablakpárkánynak részben hasonló feladatai vannak. Bent tartja a hőt és védi a falat a nedvességtől, ami mellett kiváló könyöklő és pl. virágtartó is egyben. Legyen szó külső vagy beltéri ablakpárkányról, elsődleges szempont kell, hogy legyen, hogy jól és hosszú távon lássa el a feladatát.

 

Miből készüljön a kültéri ablakpárkány?

 

Azt kell, hogy mondjam, semmiképp sem fából. Sajnos a fának nagyon magas a nedvszívó képessége, már csak ezért sem. Sajnos túl “kényes” anyag lenne egy olyan helyen, ahol épp a rengeteg víztől kellene megvédenie a falat. Az időjárás sokkal gyorsabban tenné tönkre, mint az előnyösebb tulajdonságokkal rendelkező alternatíváit, a műanyagot vagy az alumíniumot.

 

Talán a legkiválóbb választás kültérre az igen kedvelt extrudált alumínium ablakpárkány. Ez nem igényel különösebb karbantartást, nagyon tartós, kevésbé sérülékeny, nagyon hosszú ideig megállja a helyét.

 

Fa beltéri ablakpárkány mehet akkor?

 

Természetesen megoldható, de több dologra is oda kell figyelni. Nagyon fontos, hogy ne olyan helyiségbe kerüljön (konyha, fürdőszoba), ahol rengeteg pára van, mert a fának nagy a nedvszívó képessége. Ez pedig rövidebb életet jelenthet a fából készült párkányod számára. A másik az, hogy eleve különleges bánásmódban kell részesítened a fafelületet. Ráadásul többször is kell foglalkoznod kell vele, mint pl. egy műanyag beltéri ablakpárkánnyal, amit csak felraksz és kész, teszi a dolgát.

 

Ha megkapja tőled a megfelelő törődést a belső fa ablakpárkány, és gondosan kiválasztottad, hova teheted és hova nem, akkor megfelelhet. Sokan esztétikai okok miatt szeretnének beltérbe fából ablakpárkányt, azonban ma már ennek is van megfelelő alternatívája. Az én személyes kedvencem a diófóliás, kamrás beltéri ablakpárkány, ami nagyon jól néz ki, időtálló, és teszi a dolgát. Persze vannak más fóliák is, melyek közül választhatsz, így egyedibbé tudod tenni a strapabíró, műanyag beltéri könyöklődet.

 

Ha valami nem tiszta, inkább kérdezz!

 

Remélem, tudtam segíteni neked ezzel a cikkel. Igyekeztem inkább a tényekre alapozni, hogy mit érdemes használni és mit nem. Talán így már könnyebben tudsz dönteni az ablakpárkánytípusok között.

 

Előfordulhat, hogy nem tudsz magadtól dönteni még a cikk elolvasását követően sem. Ez nem baj, mert nem vagy szakértő, nem kell értened hozzá annyira, mint pl. nekünk. Ha bizonytalan vagy valamiben, vagy csak kell egy megerősítés, hogy jól gondolod-e, akkor nyugodtan keress minket az elérhetőségeinken. Ha tudunk, mindenképp azonnal vagy a lehető leggyorsabban segítünk neked.