Hasznosságok

A redőnygurtni cseréje 13 egyszerű lépésben

Élete során minden férfinak legalább egyszer meg kell birkóznia a redőnygurtni cseréjével. Egyesek elvéreznek ebben a csatában, mások könnyedén veszik az akadályt. Vannak, akik egyedül megoldják, mások csak szakember segítségével tudják kivitelezni.

 

Legyen bárhogy is, a redőnynek működnie kell! Nem azért lett felszerelve, hogy elszakadt gurtnival, leengedett lamellával elzárja tőlünk a napfényt egész álló nap. Te is szeretnéd gyorsan és egyszerűen kicserélni a redőnygurtnit, de még bizonytalan vagy benne, hogy fog-e menni? Segítek!

 

Még mielőtt kicserélnéd a gurtnit

 

Az egyik leggyakoribb hiba, ami elő szokott jönni a redőnyöknél, az a gurtnival és a redőnyautomatával kapcsolatos. Ezért fontos a gurtnicsere előtt meggyőződni arról, hogy valóban a gurtni okozta-e a problémát. Előfordulhat ugyanis, hogy a redőnyautomata adta meg magát, és nem is kell hozzányúlnod a gurtnihoz.

 

Sajnos megesik, hogy a redőnyautomata rugója megfárad, eltörik. Ekkor a redőnyautomatát kell cserélni és nem a redőnygurtnit. Ilyenkor még egyszerűbb dolgod is lesz, mint gurtnicserénél.

 

Redőnygurtni cseréje lépésről lépésre

 

Ha meggyőződtél arról, hogy valóban a redőnygurtni a ludas, jöhet a cseréje. Ehhez szükséged lesz a következőkre: egy új redőnygurtni, olló, öngyújtó, csavarhúzó. Továbbá lehet, kell egy fúró is annak függvényében, hogy csavarral van-e rögzítve a redőnytok alsó része vagy popszegeccsel. Ha utóbbival, akkor még egy popszegecselő is kell, hogy vissza tudd rögzíteni a redőnytokot. Ha ezek megvannak, ugorjunk neki!

 

 1. Engedd le a redőnyt teljesen, ha még nincs leengedve.
 2. A redőnyautomatát nyisd ki, ügyelve arra, hogy ne ugorjon szét. Ha a laprugó nyelvét be tudod úgy feszíteni a tokba, hogy ne engedjen a feszüléséből, tedd azt. Ha nem megy, akkor majd később újra fel kell húzni a rugót.
 3. Nyisd fel legalább a gurtni oldalánál (ahol a gurtni fel van tekerve) a redőnytok alsó részét. Ha csavarral van rögzítve, akkor csavarhúzóval, ha popszegeccsel, akkor pedig fúróval. Ha nem férsz hozzá rendesen a tengelyhez, illetve az lamella akasztójához, akkor vedd le a redőnytok teljes alsó részét.
 4. Akaszd ki a lamellák akasztóját a tengelyből. Ha csavarozva van, akkor csavarozd ki, hogy szabadon foroghasson a tengely.
 5. Húzd le koppig a régi gurtnit, majd akaszd le.
 6. Az új gurtni végét hajlítsd vissza 3 cm-re, ahol is kb 0,5 cm-es nyílást vágj merőlegesen a hajtásra. Ezt kihajtva hevítsd fel gyújtóval, hogy ne bomoljon a gurtni a vágott lyuknál, akasztónál.
 7. Fűzd be az új gurtni ezen részét a bevezetőn keresztül, majd rögzítsd a tárcsához, ahogy a régi gurtni is volt.
 8. Tekerd fel az új gurtnit a tárcsára a tengely tekerésével úgy, hogy közben ügyelj rá, hogy ne csavarodjon meg sehol. Annyira tekerd fel, amennyire a régi gurtni is fel volt. Vagy úgy, hogy kb. 5 mm szegély maradjon még a tárcsa szélein szabadon.
 9. Akaszd vissza az akasztókat a tengelyhez, vagy csavarozd vissza a lamellát.
 10. Az új, befűzött és feltekert gurtni másik végét vezesd el az automatához, és ráhagyva kb. 20 cm-t vágd le a végét.
 11. Készíts egy lyukat, akasztót a végére a 6. pontban leírtak szerint.
 12. Fűzd bele a gurtnit az automatába, majd rögzítsd az akasztóval a laprugóhoz.
 13. Óvatosan engedd, hogy a laprugó feltekerje maga köré a gurtnit. Majd csavarozd vissza az automata fedelét, és kész is vagy!

 

Ha újítanál, cserélnél, de nem tudomód, merre is indulj el

 

Mint láthatod, nem is olyan durva dolog ez a gurtnicsere. Ha redőnyt újítasz, javítasz, cserélsz és nem boldogulsz, keress minket elérhetőségeinken, és mi segítünk!