Hasznosságok

Műanyag ablakpárkány beépítése – így csináld!

Szeretnéd tudni, hogy a műanyag ablakpárkány beépítése hogyan zajlik? Szereted két kézzel belevetni magad minden feladatba, ami a ház körül várhat rád, de az ablakpárkányt még nem építetted be? Felújítaszt, és nem tudod, hogy kezdj bele az ablakpárkány beépítésébe? Ebben a cikkben segítek neked, hogy szakember segítsége nélkül, egyedül is be tudj építeni egy műanyag ablakpárkányt.

 

Miért éppen a műanyag ablakpárkány?

 

Először is tisztázzuk, hogy miért is a műanyag ablakpárkányokról szól a cikk. Nagyon egyszerű: ezek a legjobb ár-érték arányú ablakpárkányok, és ezt is keresik a legtöbben. Így pedig akkor tudok a legtöbbet segíteni, ha ezek beépítésére fókuszálva nyújtok segítséget.

 

Nem véletlen a műanyag ablakpárkányok térnyerése, hiszem számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek. Ilyen pozitív tulajdonság a kiváló hőszigetelő képesség, a tartósság vagy az, hogy könnyen tisztán lehet tartani. És akkor még ott vannak az esztétikai tulajdonságok is: minimál stílus vagy fóliázva akár fahatás is elérhető vele. Ha még nem választottál ablakpárkányt, akkor rendeld meg műanyag ablakpárkányaidat tőlünk!

 

Fontos a méret!

 

Mielőtt megrendeled a műanyag ablakpárkányaid, mérd le, hogy pontosan mekkorákra lesz szükséged. Ha ezt megteszed, nálunk akár már fél centiméteres pontossággal megadva is pont akkora ablakpárkányt fogunk küldeni, amekkorára szükséged lesz.

 

A két centiméter vastag cellás műanyag ablakpárkányaink közül válaszd azt, melynek szélessége megfelel a leendő párkány felfekvési felületéhez. 150-400 mm között tudsz választani. Ne feledkezz meg a végzárókról sem mindkét végükön, melyek jó szolgálatot tesznek majd mind esztétikailag, mind technikailag. Arra azért kérlek figyelj majd még, hogy a végzárók miatt (a kettő miatt összesen) 0,5 centimétert vonj le a mért szélességből, így rendelj.

 

Műanyag ablakpárkány beépítése

 

Először is a párkány helyét alaposan tisztítsd meg. Erre a tapadás és az egyenlőtlenségek megszüntetése miatt lesz szükség. Kezdd el odamérni a rendelt párkányt. Előfordulhat, hogy minden igyekezeted ellenére is kicsivel nagyobb lett a párkány mérete (pl. nem vontad le belőle a végzárók méretét). Ekkor a felesleget vágd le. Majd csiszold meg egy kicsit, vagy késsel kapargasd, hogy ne álljanak ki műanyag részek belőle. Ezt követően mehetnek fel az oldalára a végzárók.

 

Most jöhetnek az ékek, amiket a párkány lapja alá fogsz elhelyezni az ablak tövébe. Ez fogja megadni azt a minimális döntést a párkánynak, amire azért van szükség, hogy ha ráömlik valami, akkor az lefolyjon róla, és ne befele az ablak tövébe. Ha megvan ez a minimális dőlésszög, akkor jöhet az ablakpárkány-ragasztó. Ezt egyenletesen elosztva felviheted (kinyomhatod) arra a felületre, melyre felfekszik a párkány (ahol az ékek is vannak). Majd ráhelyezed a párkányt, és óvatosan lenyomkodod, közben vízmértékkel figyelsz rá, hogy mindkét oldal azonos erősséggel legyen lenyomva. Ez fontos, hogy ne lejtsen egyik oldal felé sem. Ha ez megvan, akkor egy kis súlyt helyezel rá, majd pihenteted, hadd kössön a ragasztó.

 

Közben elkezdheted a párkány alsó részén (a túllógás alatt a falon) glettel szépen kikenni azt a kicsi rést, ha van. Majd ha már megkötött, akkor megnézheted, hogy a párkány éleinél szükséges-e még tömítést használni. Ha igen, akkor szilikonnal még vékonyan egy sor tömítést nyomhatsz a szélekre.

 

Segíthetünk?

 

Bár kivitelezésben nem, de a termékek közül a választásban segítünk, keress minket bizalommal az elérhetőségeinken!