Hasznosságok

Eljött a gurtnicsere ideje: de mit is kell pontosan csinálni?

Akad néhány olyan feladat, amely első ránézésre játszi könnyedséggel elvégezhetőnek tűnik, aztán amikor hozzálátnánk, akkor szembesülünk vele, hogy mégsem olyan egyszerű az egész. Kiváló példa erre a gurtnicsere is!

 

Mi is az a gurtni, és mikor kell cserélni?

 

A felvázolt helyzetnél csak egy rosszabb van, amikor még a kifejezés is idegen, nemhogy a feladat. Ezért gyorsan tiszta vizet öntünk a pohárba és mondjuk el, hogy a gurtni az a zsinór vagy szalag, amely a redőny felhúzására, illetve leengedésére szolgál. A redőnygurtnik és zsinórok nélkül maga a redőny is értelmetlenné válik, hiszen a mozgatása ellehetetlenül.

 

Cserélni értelemszerűen akkor kell, ha kopott, ha szakadt, illetve akkor is lehet, ha az esztétikai céljaink változtak meg idővel.

 

Hogyan működik a gurtni?

 

A gurtnihoz szükség van egy jó minőségű redőnyautomatára is, amelyben a zsinór tulajdonképpen szaladni tud. Enélkül bizony a földre lógna csak le, ami se nem esztétikus, se nem higiénikus, se nem biztonságos. Ráadásul még az automata nélkül a pontos szabályozás is ellehetetlenül, hiszen abban rögzülve tudjuk a zsinórt bármilyen hosszúságban megállítani és a redőnyt bármilyen magasságban rögzíteni. Ez pedig az alapja annak, hogy szabadon változtathassunk azon, hogy mennyi fényt engedünk be az otthonunkba.

 

A gurtnicsere titkai

 

A beépített tokos redőnyöknél a redőnypalást tengelyen hagyásával, illetve levételével is elvégezhetjük a gurtnicserét anélkül, hogy komolyabb nehézségekbe ütköznénk. 

 

Az első lépésben a redőnyt a legmagasabb pontra kell felhúzni, majd leszedni az ütközőket és a tok fedlapját. Ezután a tokba húzott redőnyt a tengelyre feltekerve rögzítjük és a gurtnit mind felhúzzuk, majd a redőnyből is kihúzzuk, megjegyezve, hogy hova is kell majd az újat bevezetni! A szükséges hosszúságú új gurtnit bevezetjük és rögzítjük a végét a tárcsához. A redőny megforgatása után pedig kioldhatjuk a redőny rögzítését, és leengedés közben a gurtni szépen fel fog tekeredni. Ezután, mivel a nehezén már túl is vagyunk, foglalkozhatunk a gurtni redőnyautomatába történő bevezetésével is.

 

Amennyiben nem akarunk a redőnypalásttal foglalkozni, akkor a külső ütközők mellett még a redőny felkötéseit is meg kell szüntetnünk átmenetileg és a tengelyt fogjuk kivenni, s így szereljük a tárcsára az új gurtnit. Mindkét megoldás tökéletes, a kérdés egyedül az lehet, hogy melyiket tudjuk ügyesebben, biztosabban kivitelezni.

 

Amennyiben úgy érezzük, hogy egyiket sem, akkor jobb nem saját kezűleg próbálkozni, hanem inkább olyan szerelőt keresni, aki hajlandó segíteni ebben az apró, egyszerű feladatban is, hiszen a hozzáértő kezek szinte pillanatok alatt el tudják végezni a feladatot, s nekünk nem is marad más hátra, mint élvezni a redőny nyújtotta kényelmet, akár a szigetelés, akár a sötétítés, akár a belátás megakadályozása a célunk. 

 

Nálunk, a Redőny Diszkontban sokféle árnyékoló és különböző tartozék közül választhatsz, mindezt a lehető legmagasabb minőségben és kifejezetten kedvező áron. Azt is szem előtt tartjuk, hogy minden vásárlónk elégedett legyen, ezért gondoskodtunk arról, hogy minden olyan “apróság”, amely időnként a redőnyökhöz, illetve más árnyékolókhoz szükséges, elérhető legyen webáruházunkban. 

 

Válaszd te is a magas színvonalat, a hatalmas választékot, a megbízható feltételeket, valamint a kedvező árakat! Nézz közül kínálatunkban! Biztosan nem fogsz csalódni!