Hasznosságok

Műanyag párkány végzáró alumínium ablakpárkányhoz? Igen, kapható!

Egy új nyílászáró megtervezése, beépítése, az ablakpárkány és a párkány végzáró hozzá illő, tökéletes kivitelezése pontos méréseket és alapos odafigyelést igényel. A rendelkezésre álló gazdag kínálatból jól kell kiválasztani a szükséges anyagokat, ezáltal mindent, amit csak lehet, megtudni róluk.

 

A végső simítás 

 

Amikor egy építkezés vagy nyílászárók felújítása során elérkezünk az ablakpárkány kivitelezéséhez, akkor több dolgot is be kell szereznünk. Nem elég a párkányt gondosan kiválasztani, a beépítéséhez és rögzítéséhez szükséges eszközökre figyelni, elengedhetetlen ugyanis a végzáró elem is. 

 

Hogy mi is az a végzáró, és miért szükséges? A párkány végzáró a párkány és könyöklő végére elhelyezett eszköz, amely egyrészt esztétikai szempontból lényeges, másrészt funkcionális szerepe van kültéren az esővíz elvezetésében. Webáruházunk kínálatában többféle típus kapható, közkedvelt és többnyire a műanyag végzárót választják, de alumínium változat is beszerezhető. 

 

A végső simítás a végleges megjelenés és használatba vétel előtt tehát mindenképp szükséges ezen kiegészítő elhelyezése. Általában nem nagy tétel, teljesen igényekre szabható, sőt még színben is többféle érhető el. 

 

Milyen párkány végzáró létezik? 

 

Legyen szó kültéri vagy beltéri használatról, minden esetben elhelyezendő a párkány végzáró, amely rendkívül esztétikus megoldás, hiszen segít eltakarni a párkány végeit, ha a méretre vágás során ferdére sikerült a munka, valamint óvja is az épségét.

 

A kültéri párkány végzáró a vízelvezetés szempontjából is fontos, emiatt a pereme magasabb kivitelű. Érdemes ezért a választékot tudatosan megnézni, az adottságoknak megfelelően a valóban ideális mellett dönteni. Ehhez a végzárók, párkányvégek, soroló felhozatal segítséget nyújt, az ablak és a párkány paraméterei szerint az optimális termék vásárolható meg. 

 

Nem mindegyik, hogy kültéri vagy beltéri párkányhoz szeretnénk-e használni, és ennek alapján kell a párkány végzáróról is dönteni! Lehet műanyag ez a kiegészítő, illetve alumínium, amely az alumínium párkányhoz illik. A rögzítéshez minden esetben purhabra vagy szilikonos tömítőanyagra van szükség. 

 

A műanyag végzáró minden párkányhoz megfelelő? 

 

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ha műanyag ablakpárkányt választottunk, akkor a párkány végzáró is műanyag kell-e, hogy legyen, illetve ugyanígy az alumínium párkány esetében alumínium szükséges-e? 

 

Utóbbi esetében megkönnyíti a döntést a válasz, mivel igen, azonos alapanyagú megoldás kell, viszont műanyag esetében nehezebb a döntés, változatosabb a kínálat. A végzárók, párkányvégek közt találunk műanyag végzáró profilt alumínium párkányhoz, ami vízelvezető funkcióval ellátott, párban kapható és 24 cm-es párkányméretig ideális. E szélesség felett kettőt ajánlott beszerezni a tökéletes végeredményhez.

 

A párkány végzárók többnyire fehér színben kaphatóak, illetve általában párban. Amennyiben nem pontosan illeszkedik a párkány végeire, akkor a felesleg levágásra kell, hogy kerüljön; javasolt a rögzítés előtt a helyére próbálni. 

 

Ahhoz, hogy egy ablakpárkány kivitelezésével maradéktalanul elégedettek legyünk, kiemelten fontos a rögzítés előtt mind a párkányt, mind a párkány végzárót belepróbálni a helyére. Előfordulhat ugyanis, hogy a párkány hosszúsága picit több, a végzárók felhelyezésével pedig megfeszül a falban, és emiatt sajnos felhullámosodhat. Ellenőrizzük mindig és szükség esetén vágjuk méretre még időben!