Redőny szerelési segédlet

Redőny felszerelési segédlet

 

A redőny felszerelése nem kíván komolyabb szaktudást, bátran kezdjenek hozzá! Ehhez nyújtunk segítséget, képekkel illusztrálva.

 

A felszereléshez szükségünk lesz egy

 • csillag csavarhúzóra, vagy akkumulátoros csavarozó gépre,  
 • egy fúrógépre,
 • ollóra,
 • öngyújtóra.

 

Készítsünk magunk mellé ásványvizet, vagy üdítőt, ha megszomjaznánk munka közben. Sok sikert kívánok! Fogjunk hozzá.

A redőnyök kicsomagolása után a redőnytokokat és a hozzájuk tartozó redőnylábakat kódszámmal jelöltük, melyet a számlán az aktuális méret mellett találhat meg. Így több redőny rendelése esetén be tudja azonosítani az egymáshoz tartozó alkatrészeket. Későbbiekben erre a kódszámra ügyfélszolgálatunkon is hivatkozhat.

 

 1. Első lépésben olvassa végig az útmutatót!

Ne fogjon hozzá a szereléshez a segédlet végig olvasása és értelmezése előtt!

 

Helyezzük a földre a redőnyt az oldalpofa nyúlványokkal fölfelé (1. ábra). Vegyük elő a redőnyhöz kapott csavarokat, és tükörgombokat. A csavart dugjuk át a tükörgomb alátét részén. Ezt csináljuk meg minden csavarral, amit kapott a csomagban (4x 40, vagy 4x 60-as csavarok, vagy egyéb).

 

 

     

1. ábra                                   2. ábra

   

    3.ábra

 

 1. Fektessük a két lefutót egymással szembe. Hajtsunk csavart mind a két lefutó alsó részébe, a kamra részbe  kb. 20 cm-re az aljától, és 1 cm-re a szélétől. Vigyázat, ne abba a részbe csavarozzunk, amiben a redőny fut! (2. ábra)

                                                            

 1. A két lefutó sínt toljuk rá a nyúlványokra teljesen a tokig. Ha nem megy le teljesen, nézzük meg, hogy a nyúlványban található műanyag lécbevezető nem csúszott-e ki. Ha igen, toljuk vissza a helyére, és próbáljuk újra.(3. ábra)

 

 1. Műanyag redőnylefutó esetében, csavarozzuk át a lefutókat a toktól mérve 4,5 cm-nél, oldalról (a lefutó szélétől) kb. 2 cm-re. Csak addig hajtsuk a csavart, amíg egy kicsit kijön a másik oldalon! Nem kell teljesen átcsavarni.

Át kell mennie a redőnytok oldalpofájának nyúlványán lévő résen. (oldalbemetszés a nyúlványon, a nyúlvány az amire ráhúzta a redőnylábat/lefutót.)FIGYELEM: Nem minden redőnnyúlványon van bemetszés, ilyen esetben át kell fúrni mindkét lefutósínnel együtt a nyúlványokat!

Aluminium lefutókat minden esetben át kell fúrni!

                                        

        

 

 1. Ha behajtottuk a csavarokat, a lefutóknál fogva óvatosan felállíthatjuk redőnyünket, és nekitámaszthatjuk a falnak.

 

 1.  Jelöljük be a gurtni átvezetésének pontos helyét az ablak külső részén. Az ablaktok  szélétől  kb. 1-1,5 cm-re a tetejétől 13 cm-re (14 cm-es toknál), (a többi toknál tokméret -1 cm). Vegyünk elő fúrógépet, és egy 16-os fúróval fúrjuk át az ablaktokot. Fúrhatjuk 8-as fúróval is, csak ebben az esetben két lyukat fúrjunk egymás mellé, majd húzzuk össze őket. Minden esetben nézzük meg belülről is a lyuk pontos helyét, nehogy a falban kössünk ki.               

 

 

Felső kivezetéssel is megoldhatjuk a redőny bevezetését, ha máshol nincs helyünk.

A tok tetejétől kb.: 2-4 cm-nél tudjuk bevezetni a gurtnit.

 

 

                       

                        

 1. Ha sikerült a lyukat átfúrni, álljunk meg egy kicsit, és igyunk meg egy pohár ásványvizet, vagy üdítőt! Ha kipihentük magunkat, fűzzük át a gurtnit a kifúrt lyukon, majd emeljük be a redőnyt az ablakba. Kérjünk meg valakit, hogy belülről segítsen a gurtnit húzni, hogy feszes maradjon. A redőnylábakat megtartva a gurtnin picit engedjünk, most ellenőrizhetjük hogy a fúrásunk megfelelő volt e(a redőnylécek megindulnak és a gurtni nem dörzsölődik, nincs megcsavarodva). Ezután odacsavarozhatjuk a redőnyt az ablakkerethez.( Kombi redőnynél modern tükörgombbal most felcsavarozhatja alulra a fix akasztót is.)

 

 1. Ha felcsavaroztuk a redőnyünket, a tükörgomb felső részét pattintsuk rá a csavarokra. Ezután már kívül nincsen dolgunk. Belülről engedjük le a redőnyt. Egyik kezünkkel tartsuk a gurtnit, a másik kezünkkel segítsünk rá oldalirányban, ha megakadna valahol, mivel a szállítás során a lécek elcsúszhatnak. A gurtnit fűzzük át a görgős bevezetőn, majd a bevezetőt csavarozzuk oda a kapott 4x16-os csavarokkal.

 

                     

 

                     

                      

                 

                         

 1. Ezután a gurtni gyűjtő automatát is csavarozzuk fel tetszőleges magasságban (általában a párkánytól 10-15 cm-re). A gurtni végét hajtsuk vissza kb. 2 cm-t, majd ollóval vágjuk be 0,5 cm-t.

            

                                                       

                           

  

 1. Ha megvan a bevágás, óvatosan öngyújtóval melegítsük meg, hogy ne rojtosodjon. Csak addig kell melegíteni, amíg egy kicsit meg nem olvad! Ez után akasszuk rá az automatából kiálló fém rugóvégre úgy, hogy a gurtni vége  a rugóvég fölött legyen, majd akasszuk ki a rugóvéget (húzzuk magunk felé a gurtnival együtt), és az automata fém nyelve alá dugjuk be. Használhatunk vékony csavarhúzót is segítségnek.

 

            

         

 1. Óvatosan engedjük be az automatába a gurtnit. Húzzuk fel a redőnyünket, és ezzel elérkeztünk a felszerelés végéhez. Ismét pihenjünk meg egy kicsit, és élvezzük, hogy önállóan felszereltük redőnyünket.

 

Egyéb: 

Alumínium, és motoros alumínium redőny esetében kérjük ellenőrizni, hogy a feltolásgátlók (féderek), akadályérzékelős redőnymotorok esetében merev feltolásgátlók megfelelően állnak-e. Nem mozdultak-e el a szállításkor. 

Valamint ellenőrizze le, hogy a gyárilag beállított redőny motor végállás beállítás Önnek megfelelő-e, vagyis teljesen lezár és felhúz a redőny. (Redőny motor végállás beállítást csak ellenőrzést követően végezzen, és csak akkor, ha szükség van rá!). Ellenőrzése felszerelést követően egy le és egy felhúzással javasolt. Ha megakad a redőny állítsa meg, mert eltörheti a fédereket és erre nincs garancia!

Ezeknek a redőny alkatrészeknek a cseréje nem garanciális, mert, ha nem ellenőrzik a végállás beállítást és a feltolásgátlókat előfordulhat palást elmozdulás és féder törés, vagy esetlegesen külső tárgy behatása miatti (redőny alatt marad valami) palást feltolódás, visszafordulás.

Ezek nem gyártásból adódó hibák, hanem hibás felszerelésből és helytelen használatból adódó hibák.  

Nincs ilyen termék.
Keresendő kifejezés
Keresés típusa
ÉS (mindegyik szó szerepel)
VAGY (bármely szó szerepel)
Keresés kategóriában
Összes kategória
Miben keressen
Név
Cikkszám
Rövid leírás a termékről
Termék részletes tulajdonságai
Egyéb választható tulajdonságok
Termék paraméterek
Minimális ár
Ft
Maximális ár
Ft