Hasznosságok

Milyen belső párkány mutat jól otthonunkban?

Amikor a belső párkány kiválasztására kerül sor, akkor bizony elég nagy a dilemma; milyen típusú darab illene a lakáshoz, van-e lehetőségünk különösen esztétikus változatok beszerzésére? Nos, igazából ez egy olyan kiegészítő, amelyből ma már elég nagy a kínálat a piacon, ezért kedvünkre válogathatunk.

 

De pontosan arról, hogy miért fontos a belső párkány felhelyezése és hogy milyen termékek a legelterjedtebbek, a következő pár sorban lesz szó. Tarts velem, ha érdekel a téma!

 

A belső párkány szerepe a hétköznapokban

 

A párkányok többsége ma már korszerű darab. De mit is jelent ez? Nagyjából azt, hogy nem fából, hanem megbízható és tartós műanyagból készülnek. Ez az anyag jól kezelhető, ellenáll az időjárási körülményeknek, ráadásul a tisztításuk is rendkívül egyszerű. Műanyag belső párkányaink között számos változattal találkozhatsz, s ezek mindegyike hosszú távon hasznosítható. 

 

Ezek a termékek UV-álló kiegészítőknek minősülnek, letisztult hatást keltenek. A hagyományos, fehér párkányok mellett természetesen a különlegesebb darabok egyaránt megtalálhatók, ilyen például a fóliás, márványmintás vagy az aranytölgy, rusztikus árnyalatok, tehát akkor is esztétikussá varázsolható az ablak környéke, ha éppen nem fehér színű nyílászárónk van otthon. 

 

Rusztikus és vintage - A retró nyílászárók a menők!

 

2022-ben hatalmas trend a természetesség, a rusztikus és persze a retró stílus. A letisztult, fa anyagból készült termékek korát éljük, amikor is mindennek harmonizálnia kell mindennel. 

 

Egyáltalán nem meglepő tehát, hogy az ablakok is rusztikus stílusban tündökölnek, így a fából készült, faragással díszített változatok igencsak népszerű megoldásnak számítanak. Ne feledkezzünk meg a gyönyörű fa zsalukról sem, amelyeket nem hagyhatnak le az ablakról a retró hatás szerelmesei! Mi menne jobban mindehhez egy fóliás, rusztikus tölgy párkánynál

 

Az belső párkány jellegzetessége, hogy kétféle méret is létezik belőle; egy 250 mm szélességű és egy 350 mm szélességű változat. Tökéletesen illik a legtöbb régies vagy faablakhoz, hogy a lehető legesztétikusabb lehetőséget válasszuk. 

 

Az ablakpárkány helyének felmérése

 

Természetesen fontos felmérni a helyet, ahová majd a belső párkány kerül. Ez egyáltalán nem bonyolult, csak figyelni kell néhány dologra. 

 

Először is le kell mérni a szélességet, amelybe általában beletartozik az ablak káva része, a kerettől a falsíkig. Amennyiben az ablakon párkányfogadó is található, akkor ez plusz egy centimétert jelent. Nem szabad megfeledkezni a kilógásról sem, ami a könyöklők esetében 1-4 cm közötti távolságot jelent. Az viszont lényeges szempont, hogy a párkányok esetében a vízelvezetéssel egyaránt számolni kell, így legalább 3 cm-rel kell kalkulálnunk.

 

Másodszor, ott van még a hosszúság is, amely a két oldalsó káva egymástól mért távolságával egyenlő. Mivel a párkány az időjárás változékonysága miatt kitágulhat, ezért adott esetben a kapott összegből levonható 5 mm. 

 

Ne feledd, a minőségi párkányok biztosan évtizedekig párkányok maradnak majd, s ma már jobbnál jobb kinézetű darabok állnak rendelkezésedre. Igyekeztünk úgy összeállítani árnyékolástechnikai weboldalunk kínálatát, hogy valamennyi problémára megoldást találj. Tervezz, mérj és vásárolj, egy jó párkánnyal jó lesz a hőszigetelés is, ami minden évszakban nagy előny!