Hasznosságok

Miért számít a redőnygurtni hossza?

Az árnyékolástechnika rejtelmei nem biztos, hogy a kezdők számára annyira egyértelműek lesznek, az viszont biztos, hogy igyekszünk mindannyian saját igényekhez igazítani lakásunk kialakítását. Milyen redőny vegyünk és milyen kiegészítőkre lesz szükség? Miért nem mindegy, hogy mekkora a redőnygurtni hossza? 

 

Nos, a következő pár sorban ezekre a kérdésekre keressük a választ. Tarts velem te is, és tudjunk meg együtt többet a témáról!

 

Mire való a redőnygurtni?

 

Ha minőségi gurtnis redőnyt szeretnénk a lakásba, akkor néhány szempontot mindenképpen figyelembe kell vennünk. Redőnyalkatrészek kínálatunkban megtalálod a hozzád illő darabot, de fontos tisztában lenned azzal, hogy a gurtnis darabok beépítésének feltételei is vannak.

 

Az ajtó vagy az ablak tokján mindig elegendő helynek kell lennie, mivel csak így tudjuk merőlegesen bevezetni a lakásba a gurtnit. 

 

A gurtni furata véletlenül se szakadjon bele a nyílászáró tokjának szerkezetébe! Végül, de nem utolsósorban ne kerüljön se az ablakszárny fölé, se elé a gurtni, legalábbis merőleges bevezetés esetén ne! 

 

A redőnygurtni bevezetésének legalább 6-7 cm helyet kell hagynunk a faltól az ablakszárny kezdetéig, de megeshet, hogy már az 5-6 cm is elég. Látod? Nem mindegy, mit mivel!


De honnan tudjuk, hogy mi számít megfelelő méretűnek és hogy jól gondoljuk-e, amit gondolunk?

 

A redőnygurtni hossza számít bármit is?

 

Igen, határozottan igen! A redőnygurtni hossza nyilván függ a nyílászáró méretétől és típusától, de ez a hossz jól behatárolható. Amikor gurtnicseréről van szó, akkor a legfontosabb, hogy engedjük le a redőnyt, majd csak azután vágjuk le az új gurtnit, valamint ebből a szükséges mennyiséget. Adja is magát a kérdés; hány méter gurtni fog nekünk kelleni? Lássuk, miből élünk!

 

Egy jó redőnygurtni többféle színben is beszerezhető. Kapható belőle mogyorószínű és sötétbarna, szürke, illetve fehér is. Ezekből általában az ablakhoz 4-5 méter szükséges, az ajtóhoz vagy a két méternél magasabb ablakhoz pedig 5 méter ajánlott.

 

A 14 mm-es gurtnik rendkívül strapabíró kiegészítők, amelyeket hosszú távon hasznosíthatunk, ráadásul nagyon olcsó darabok. Na de zsinórt vagy gurtnit vásároljunk?

 

Gurtni vagy zsinór?

 

Normál vakolás esetén természetes, hogy a redőny leengedéséhez és felhúzásához nem a gurtnis módszer lesz a legjobb megoldás, hiszen ilyenkor a zsinórral sokkal jobban járunk. 

 

Ehhez ugyancsak használhatunk rugós zsinórcsévélőt, sőt, manapság szinte csak ez alkalmazható a felhúzott redőnyök zsinórjainak pontos rögzítéséhez. 

 

Nem igazán tudunk különbséget tenni a gurtni és a zsinór között. A gurtnival ugyancsak tartósan és magabiztosan mozgatható az árnyékoló, s a felhúzás és a leeresztés könnyű és gyors lesz. Tehát a tanulság az, hogy mindkettő megállja a helyét, és egyikben sem fogunk csalódni.

 

Árnyékolástechnikai kérdések

 

Ha már tudod, milyen redőny mellett döntesz, akkor soha ne feledkezz meg arról, hogy néha a legapróbbnak tűnő kiegészítőknek is nagy szerepük van az árnyékolásban. Fontos már ezen a szinten is a minőségre hajtani, hiszen ez nagyon sok mindent meghatároz majd. 


Remélem, hogy hasznosnak találtad a cikkemet, és szívesen böngészel kínálatunkban, ha bármilyen más kérdésed akad, keress minket bizalommal! Munkatársaink szívesen állnak rendelkezésedre!