Hasznosságok

Hogyan válasszunk függönykarnist a mennyezetre?

A belső árnyékolók egyik legelterjedtebb típusa a függöny. Egyszerű, könnyen cserélhető, variálható, tisztítható, sok mindenre alkalmas, ráadásul még szép is. Általában csak akkor jövünk rá, hogy a függöny mégsem a világ legegyszerűbb szerkezete, amikor az egészet cserélni kell, esetleg újonnan szerelnénk fel a függönykarnist  a mennyezetre.

 

Milyen függönyök léteznek?

 

Ha jól használjuk a függönyöket, akkor nem csak sötétítenek és díszítenek, de akár a spórolásban is segítenek. Van azonban, hogy a függöny tulajdonképpen csak dísz, és gyakorlati haszna nincsen. Még ilyenkor is komoly döntés azonban, hogy mit válasszunk.

 

Magyarországon többnyire a hagyományos, sötétítő függöny + nejlonfüggöny kombinációval találkozhatunk. A függönyök általában alig érnek túl az ablak vonalán. Ilyenkor könnyű dolgunk van, csak arra kell figyelni, hogy a kétféle függöny ne akadjon össze - ehhez pedig kétféle karnisra lesz szükség.

 

Külföldön gyakran találkozunk nehéz, földig érő függönyökkel, olyan drapériákkal, amelyek jelentősen túllógnak az ablakon. Ezek a függönyök valójában hőszigetelésre is alkalmasak. Nyáron kint tartják a meleget, télen, gondosan összehúzva bent fogják meg a hőt. Ezeket nagyon gondosan kell felszerelni. Jelentős tömegük miatt megfelelő karnist és rendszert kell választani. 

 

Hová kerüljön a függönykarnis?

 

Mivel nálunk nem annyira divat vastag, nehéz drapériákat használni, szinte bárhová, az ablak feletti falra és a mennyezetre is szerelhetünk függönykarnist. A kérdés, hogy melyik megoldással járunk jobban. Erre többféle szabály létezik. 

 

A falra szerelhető függönykarnis főleg nagy belmagasságú lakásokban jó megoldás: itt már sokat számíthat, hogy 20-40 cm-vel vagy akár többel is hosszabb függönyt kell-e vásárolnunk. Ráadásul, a falra szerelt karnis optikailag egy kicsit alacsonyítja is a teret. 

 

A függönykarnis mennyezetre inkább akkor jó megoldás, ha modern, helytakarékos teret alakítanánk ki. Ha nagyobb súlyú függönyt választunk, érdemes ebben gondolkodni: sokkal jobban bírja a terhelést, mintha oldalirányú nyíró erőnek tennénk ki a csavarokat. 

 

Függönykarnist mennyeztre, webáruházból

 

Árnyékoló webáruházunkból a mennyezeti függönykarnis is gyorsan és könnyedén rendelhető. Érdemes a karnissal kezdeni a függöny kiválasztását, így az anyag megkeresésénél már pontosabb képünk van róla, milyen súlyú, kialakítású függönyre lesz szükségünk, és vajon elég lesz-e az anyag, amelyet vásároltunk.

 

Ha jól választottunk, egy egyszerű kialakítású, jó minőségű karnis nem csak hosszú évekre megoldja az árnyékolás problémáját, de egy sor új lehetőséget is ad. Ha megfelelő, egyszerű felfüggesztési megoldást sikerül találnunk, nagy előnyünk van, hiszen akár naponta változtathatjuk, hogy milyen függönyt szerelünk fel. Egy helyiségnek sokszor nem is kell nagy átalakítás. Néha elég, ha évszakonként változtatunk egy kicsit. Egy jól kiválasztott, variálható függönnyel minden rendben lesz.