Hasznosságok

A szalagfüggöny működése és karbantartása

A szalagfüggöny az egyik legpraktikusabb belső árnyékoló, különösen az év világosabb felében. Egy jól elhelyezett függöny átengedi a fényt, de kint tartja a kíváncsi tekinteteket. Könnyű és szinte érintésmentes a használata. Jól tisztán tartható és javítani is egyszerű. Lássuk a szalagfüggöny működését és karbantartását!

 

A szalagfüggöny működése

 

A szalagfüggöny nagy felületű beltéri árnyékoló. Valószínűleg egyidős a modern építészet hatalmas portálablakaival és csupa üveg irodamegoldásaival. Nagyon praktikus, mert a segítségével íves ablakokat vagy nagy üvegtáblákat is jó helykihasználással lehet sötétíteni. 

 

A szalagfüggöny lamellái egy sínre csatlakoznak, a csatlakozókat egy zsinór rendszerrel tudjuk a karnison egyik vagy másik irányba mozgatni. A legtöbb függöny esetében arra is lehetőség van, hogy a lamellák szögét állítsuk. Ennek megfelelően a függöny több vagy kevesebb fényt tud átengedni. 

 

Ez a fajta árnyékoló azért jó választás, mert szinte érintés nélkül lehet használni. A gyakran “fogdosott” függönyök a nagy terhelésnek kitett helyeken kopnak, kilyukadnak, a piszkolódásról nem is beszélve. A szalagfüggönyök esetében viszont nem kell és nem is tanácsos kézzel nyúlni a lamellákhoz. 

 

A szalagfüggöny karbantartása

 

A szalagfüggöny felszerelésétől sokan azért tartanak, mert sérülékenynek és nehezen javíthatónak érzik. Pedig erről szó sincsen. Néhány fontos szabály betartásával a szalagfüggöny sokáig tartós marad. 

 

Az egyik legfontosabb, hogy a sínen mozgó akasztóknak mindig szabad utat kell biztosítani. Érdemes néha kézzel utána igazítani az elemeknek - ehhez álljunk létrára, és dolgozzunk közvetlenül az akasztókkal, ne az anyagnál fogva rántsuk meg a függönyt!

 

A szalagfüggöny mosása is szükséges időnként. Ennek mikéntjét korábban már bemutattuk - az egyetlen dolog, amire még inkább érdemes odafigyelni, hogy ne csak a lamellákat takarítsuk megfelelően. Időről időre a sínt is ki kell tisztítani. A por és szöszök könnyen megakaszthatják a szemek futását.

 

Lehet-e a szalagfüggönyt cserélni?

 

Igen! A szalagfüggöny használatának egyik nagy előnye, hogy a lamellák cseréhetők. Vagyis ha szeretnénk egy kicsit változtatni a függönyünk színein, nem kell az egész szerkezetet újratervezni. Egyszerűen csak lecsiptetjük a megunt színű szalagokat, és a helyére az újakat szereljük fel. 

 

A leggyakoribb szalagfüggöny hiba, hogy a kocsik elakadnak a sínen, emiatt a zsinór is kiugrik a helyéről. Egy kis odafigyeléssel ilyenkor még vissza lehet állítani a függönyöket, és meg lehet előzni a további gondokat. 

 

Árnyékoló webáruházunkban számos pótalkatrész és felszerelés kapható. Ha szükséges, a teljes függöny cseréje nélkül is helyre lehet állítani a szerkezetet, például azáltal, hogy kicseréljük a megtört vagy foltos lamellákat. Arra törekszünk, hogy a nálunk kapható szalagfüggönyökkel minél tartósabb megoldást kínáljunk.