Hasznosságok

Redőny, mint hangszigetelés? Igen!

Redőny és hangszigetelés. A szókapcsolat, ami pár évtizeddel ezelőtt garantáltan nem került volna egy mondatba. Mivel a redőnyöket a kültéri árnyékolók közé sorolják, így nem is meglepő, hogy az árnyékoló funkciójuk a legismertebb. Viszont nem szabad megfeledkeznünk több olyan pozitív tulajdonságukról sem, mint a hő- vagy épp a már említett hangszigetelés. Ha nem csak az árnyékolási képességet, de a redőnyök egyéb előnyeit is szeretnéd élvezni, akkor választás előtt olvass tovább!

 

Sok esetben tévesen az ár dönt

 

Manapság már sokféle redőny közül választhatunk. Sok esetben jön a kérdés redőnyvásárlás előtt, hogy műanyag vagy alumínium? Viszont sokan nincsenek tisztában a két típus közötti különbséggel, ezért hajlamosak pusztán az ár alapján dönteni. Te ne tedd, előbb informálódj! 

 

Mielőtt választanál, győződj meg róla, hogy a számodra legmegfelelőbb redőnytípust választod-e. Ha jól döntesz, akkor hosszú-hosszú évekig élvezheted majd a választott redőny előnyeit, mind árnyékolás, mind hő-, illetve hangszigetelés terén. Ráadásul a hőszigetelő hatása miatt pénzt spórolhatsz, a hangszigetelő hatása miatt pedig egy megfizethetetlen nyugalmat is vásárolsz magadnak.

 

Ha redőny hangszigetelés, akkor alumínium redőny

 

A műanyagból készült redőnyöknek van egy olyan tulajdonságuk, hogy a léceik (amiből a le-fel mozgatható palást áll) kizárólag levegőt tartalmaznak. Bár hőszigetelés szempontjából előnyös a levegő, de közel sem annyira, mintha valami speciális (jó hő- és hangszigetelő) anyagot tartalmaznának. Hangszigetelés szempontjából pedig közel sem nevezhető előnyösnek a levegő, mint töltőanyag.

 

A minőségi, alumínium redőnyök lécei ezzel szemben nem levegővel, hanem egy speciális anyaggal vannak feltöltve. Ennek az anyagnak kifejezetten jó hő-, illetve hangszigetelő képessége van, kint tartja a meleget vagy a hideget és a zajt is. Amint résmentesen leeresztjük a palástot, máris érzékelhetjük, hogy jelentősen (az erősebb hangokat kivéve), szinte teljesen megszűntek a külső zajok. Így válik a redőnyünk nem csak jó árnyékolóvá, de kifejezetten jó hő- és hangszigetelővé egyaránt.

 

Vakolható tokkal a jobb hangszigetelésért

 

Ha komolyan veszed a hangszigetelést, akkor nem csak az a kérdés, hogy alumínium redőnyt választasz-e, hanem hogy vakolható tokkal kéred-e. A külső tok (melybe a palást kerül feltekeréskor) sajnos hátrányos lehet hangszigetelés szempontjából. Ha csak szabadon hagyjuk, akkor egyfajta hangfogóként üzemel, mely a lefutókon keresztül minden hanghullámot rezgés formájában eljuttat a nyílászáróig. Ennek az a következménye, hogy kevésbé lesz hangszigetelő a redőny, így csak részben élvezhetjük az alumínium redőnyünk egyik fontos előnyét. Viszont erre is van megoldás, méghozzá a vakolható tok.

 

Ha a homlokzat mögé bújtatod a tokszerkezetet, akkor máris védve lesz a hanghullámoktól, így nincs mit továbbítania. A vakolható tok lesz a megoldás számodra is, ha szeretnéd maximalizálni a redőnyöd hangszigetelő képességét.

 

Válassz igényeidnek és pénztárcádnak megfelelően

 

Mint azt a cikk elején is írtam, mielőtt választanál, fontos eldöntened, hogy mire van szükséged. Egy árnyékolót szeretnél? Vagy zavarnak a külső zajok, így fontos számodra a megfelelő hangszigetelés is? Emellett hosszú távon gondolkozol, és a hőszigetelés sem utolsó szempont? Nálunk minden igényedre találsz megfelelő redőnyt és hozzá tartozó alkatrészt. Ha elakadnál, olvasd el gyakran ismételt kérdéseinket, vagy hívd az ügyfélszolgálatunkat!