Hasznosságok

Ha párkányrögzítés, akkor Tytan ragasztóhab!

Te ismered a Tytan ragasztóhabot? Talán úgy még ismerősebb lehet, hogy Tytan Styro Uni ragasztóhab. Ha még így sem, akkor te is biztos purhabbal szeretnéd rögzíteni a párkányaid. Pedig érdemes elgondolkoznod a Tytan ragasztóhab használatán. Ne ezen spórolj, mert neked sem mindegy a végeredmény. És hidd el nekem, nem szeretnéd azzal tölteni az idődet, hogy másodjára is felhelyezed a párkányaid. Nézzük, miért is beszélek neked a Tytan ragasztóhabról, és mit is tud ez a kellék.

 

Mi is ez a Tytan ragasztóhab, és mire jó?

 

A lengyel Tytan gyártó által forgalmazott Tytan Styro Uni ragasztóhab egy kiváló ragasztási tulajdonságokkal rendelkező habosított ragasztó. Ez a rendkívül hatékony ragasztóhab remekül alkalmazható építkezéseken, illetve felújításokkor. Kiválóan tapad a legtöbb építőanyaghoz, és nagy kötőszilárdság jellemzi. Ezt az univerzális PU (poliuretán bázisú) ragasztót alapvetően szigetelő- és dekorációs elemek rögzítéséhez alkották meg.

 

Talán a fő felhasználási területe a hőszigetelés, ahol a habosított polisztirol rögzítéséhez alkalmazzák. Állagának köszönhetően függőleges és vízszintes felületeken egyaránt alkalmazható. Azért szeretik nagyon, mert kifejezetten erős és tartós tapadást biztosít a legtöbb ismert építési anyag és felület esetén. Emellett azért is, mert nagyon gyorsan megköt, mindössze 15 percre van szüksége a teljes kötéshez. Ezen tulajdonságainak hála, nem véletlen, hogy hamar elkezdték alkalmazni ablakpárkányok rögzítéséhez is. És erre buzdítalak téged is!

 

Mi a baj a purhabos párkányrögzítéssel?

 

Ma már sokféle jó minőségű ablakpárkányt lehet kapni, nálunk is válogathatsz a szebbnél szebb kivitelek közül. Amikor beltérre választasz egy szép ablakpárkányt, akkor azt szeretnéd, hogy tökéletes legyen. Esztétikus beltéri ablakpárkányt azért vásárolnak, hogy illeszkedjen a beltérhez, és amellett, hogy szép, el is lássa a funkcióját. Egy helytelenül rögzített ablakpárkány esetén mindkettő sérülhet. Várj, mindjárt kifejtem, hogy mire is gondolok.

 

Amikor rögzíted az ablakpárkányt, hagyni kell benne egy kis lejtést kifelé. Ennek kettős funkciója van. Ezzel egyrészt óvod a falat, mert ha a párkányra kerül bármilyen nedvesség, az így nem az ablak tövébe, a falra fog folyni. Másrészt ha néztél már valaha is párkány alá, láthattad, hogy nem a legprecízebben kivitelezett pontja a lakásnak (tisztelet a kivételnek). Így pedig esztétikailag sem hátrány, ha megfelelő dőlésszöggel bír a párkány, és nem mutat felfelé.

 

Amikor purhabbal rögzíted az ablakpárkányt, akkor sajnos azt kockáztatod, hogy megtörténik mindaz, amit az előző bekezdésben írtam. A purhabnak ugyanis az egyik fő tulajdonsága az, hogy nagy a tágulása. A tágulása pedig elég erős tud lenni, így könnyen nehéz helyzetben találhatjuk magunkat, mert a purhab felnyomta az új ablakpárkányunkat.

 

Ezt érdemes elkerülni, mert nyilván te sem szeretnéd újrakezdeni a rögzítést, nem beszélve a purhab letakarításáról. Ott van még a téli purhab is, mely vészmegoldásként akár jó is lehet. De csak akkor, ha értünk hozzá, és tudjuk, milyen mennyiséget kell belőle felhasználni. Ugyanis bár a kisebb tágulása miatt szokták javasolni a téli purhabot, de ettől függetlenül az is tágul. És természetesen egyik rögzítőanyag alkalmazása esetén se feledkezz meg az ablakpárkány lesúlyozásáról.

 

Ha szeretnéd, segítünk

 

Bár azt nem vállaljuk, hogy felragasztjuk a párkányod, de elérhetőségeinken tudunk segíteni a választásban. Keress minket bátran!