Hasznosságok

A méret a lényeg? Lássuk a műanyag párkány méretek kérdéskörét

Jó lenne beszélnünk kicsit a műanyag párkány méretek kérdéséről, mert szeretném, ha mindenkinek egyértelmű lenne. Amikor méretekről beszélünk, akkor egy nagyon fontos témát boncolgatunk, ami méltatlanul van félresöpörve. Ha laikusként nézi valaki a különböző méreteket, igencsak megizzad, mire kibogozza, hogy ezek a méretek mit is takarnak. Főleg, ha nem is annyira szeretne belemélyedni, mert hát ő nem számolgatni jött, hanem párkányt vásárolni. Tegyük egyszer s mindenkorra tisztába a méretek kérdését.

 

A méret a lényeg?

 

Kérdezz meg egy nőt, és megtudod! Viccet félretéve, láttam már olyan építkezést, ahol nemhogy a méret, de sem a párhuzamos, sem a merőleges nem számított. Képzelheted a végeredményt.

 

Amikor egy építkezés során fittyet hányunk a méretekre bárhol is, az előbb vagy utóbb meg fogja bosszulni magát. Ha nem hagyunk elég nagy rést a nyílászárónak, nem tudják a helyére rakni. Ha túl nagy rést hagyunk, akkor pedig nincs az a purhab, ami helyre hozná a hibát. A párkánynál ugyanez a helyzet. Egy rosszul megválasztott párkánymérettel nem leszünk előrébb. Vagy nem fog beférni a helyére, vagy hézag marad mellette. Egyik sem jobb a másiknál.

 

Miért pont a műanyag párkány méretek a téma?

 

Beszélhetnénk az alumínium párkányokról is, de a műanyag párkányok a legkeresettebbek, a legelterjedtebbek, ezért beszélünk róluk. Illetve az ő esetükben a legkönnyebb orvosolni egy esetleges mérethibát (bizonyos esetekben), így erről mindenképpen érdemes beszélni.

 

A műanyag párkányok kiérdemelték, hogy a legkeresettebbek legyenek, ugyanis számos nagyon jó tulajdonsággal bírnak. Ilyen az időállóságuk, tartósságuk, könnyű tisztíthatóságuk, kedvező árfekvésük, jó hő- és fényállóságuk. Ha megfizethető árú, kiváló, tartós párkányt szeretnél, rendelj tőlünk műanyag párkányt te is! Nézzük most akkor, hogy milyen méretben rendelhetsz tőlünk műanyag párkányt.

 

A konkrét méretek

 

Ráfordulunk most már a számokra, eljutottunk a konkrét méretekig. Ami az összes műanyag párkányunkat jellemzi az az, hogy 2 cm vastagságúak. Ha azt mondjuk, hogy a műanyag párkány szélessége vagy hogy a párkány mélységi mérete, akkor ugyanarra gondolunk. Ez pedig az a méret, amennyi a párkány felfekvési felülete plusz a túllógás mérete összeadva. Minden műanyag párkányunk esetén 1 cm-es túllógással számolhatsz. Így, ha tudjuk a műanyag párkányunk szélességét, akkor kiszámolható a felfekvési felület nagysága is.

 

Műanyag párkányaink szélességei a következők lehetnek: 150/200/250/300/350/400 mm. Ha egyik sem jó, akkor van lehetőség méretcsökkentésre is. Természetesen, ha a hosszát kell méretre vágni, az díjmentes, rendelj akkorát, amekkora kell. Ráadásul úgy fogjuk számolni, hogy centire pontos összeget fizetsz, nem többet. Így ha 1,62 m-es párkányra van szükséged, akkor 1,62 m-t fogsz kifizetni. Fontos, hogy amikor leméred, hogy pontosan milyen hosszú párkányra van szükséged, akkor a teljes szélességből vonj le 0,5 cm-t. Erre a végzárók miatt van szükség. Fontos még, hogy mindig egészre vagy félre pontosan add meg a méretet.

 

Fontos kiegészítő: a végzáró

 

Mit kezdj egy 620 mm-es végzáró profillal? Vágd ketté! Ez ugyanis egyben tartalmazza mindkét oldali végzáró profilt, mely eltakarja a műanyag párkányunk oldalain a kamrás szerkezetet. 30 cm-es párkányszélességig elég egyet, afölött már kettőt kell venni belőle, mert kicsi lesz, ha középen kettévágod.

 

Ha még mindig nem lenne tiszta

 

Keress minket elérhetőségeinken, és segítünk a méretekkel!