Hasznosságok

Rolós függöny tisztítása – így a legegyszerűbb

Te szeretsz takarítani? Én bevallom őszintén, hogy egyáltalán nem. És ezen az sem segít sokat, hogy egy szép rolós függöny tisztításáról vagy egy unalmas asztal letörléséről van-e szó. Önmagával a takarítással nem vagyok kibékülve. De ez közel sem jelenti azt, hogy nem végzem el a takarítást, ez ugyanis nagyon fontos! Nem csak esztétikai, de egészségügyi szempontból is. És be kell valljam, hogy a végeredmény azért még engem is boldogsággal tölt el.

 

Ebben a cikkben beszéljünk egy kicsit a rolós függönyökről, sávrolókról és azok tisztításáról, tisztán tartásáról.

 

Az árnyékolás fontos!

 

Amikor arról beszélek, hogy árnyékolás, akkor nem mindenki gondol automatikusan ugyanarra. Van, aki a kültérre szerelt redőnyökre asszociál azonnal, míg mások különböző beltéri árnyékoló megoldásokra. Az biztos, hogy mindenkinek megvan a saját favorit árnyékolója, ami nem véletlen.

 

Az árnyékolás ugyanis nagyon fontos, mert ezzel tudod védeni magad az erős napsütés negatív hatásaitól. Jól jön, ha épp megvakít a napfény, vagy ha nyáron csökkenteni szeretnéd a perzselő nap erejét. Emellett persze az egyik legalapabb előnye az, hogy a nyári forróságban a lakás hőmérsékletére is jó hatással van.

 

Ne csak az ár döntsön, hogy melyik árnyékolót választod!

 

Vannak drágább és olcsóbb megoldások is. Vannak olyanok, amelyeket pikk-pakk felraksz egyedül is, másokhoz szakember segítsége is kellhet, ha nincs hozzá affinitásod. Vannak kedvenc és kevésbé kedveltek, ami abszolút egyénfüggő.

 

A legfontosabb, hogy ha árnyékolót választasz, akkor ne az ár, hanem a te igényeid legyenek a döntőek! Fontos persze az ár meg az esztétikus megjelenés is, de lehetnek más igények is. Ha neked pl. kiváló zaj- és hőszigetelő, külső mechanikai hatásoktól védő árnyékolási megoldás kell, akkor nem a rolettát fogom javasolni. Ilyenkor bármennyire is tetszhet, maradj inkább a külső redőnyöknél. És nem gondolom azt sem, hogy elsődleges szempont lenne az, hogy mennyire könnyen tisztítható.

 

A rolós függöny, avagy a sávroló tisztítása

 

Ha mégis fontos számodra, hogy mennyire könnyen tisztítható egy árnyékoló, akkor a rolós függönnyel nem lősz mellé. Válaszd a kiváló, dobozolt sávrolóinkat, melyek különböző fix méretekben érhetőek el. Ezek ugyanis elég ritkán koszolódnak már eleve azért is, mert beltéren vannak.

 

A többségük nagyon könnyen porolható egy egyszerű törlőkendővel, de akár rámehetsz porszívóval is, vagy kombinálhatod is a kettőt. Én maradnék a törlőkendős megoldásnál vagy a nedves ruhával való áttörlésnél, melyhez akár mosogatószert is használhatsz.

 

A rolós függöny tisztán tartásának titka

 

A rolós függönyök tisztán tartásának egyetlen titka van: a rendszeres tisztítás. Ugyanez a titok minden egyébnél is, amit tisztítani kell. Ha megvárod, hogy nagy mennyiségű kosz, por halmozódjon fel a rolós függönyödön, az könnyen okozhatja a veszted. Ilyenkor ugyanis megeshet, hogy kicsit erősebben dörzsölöd a törlőkendőt, így pedig könnyen beledörzsölheted a szennyeződést a rolós függönybe.

 

Ha bizonytalan lennél

 

Ha a rolós függönyöd tisztítása kapcsán lennél bizonytalan, akkor kérlek olvasd el ismét a fentieket. Ha viszont az árnyékolórendszered kialakításáról, megújításáról, cseréjéről van szó, állunk rendelkezésedre elérhetőségeinken! Segítünk neked megtervezni, kiválasztani az igényeidnek legmegfelelőbb árnyékolórendszert. Neked annyi dolgod van, hogy végiggondolod, miért is szeretnél árnyékolót, mi a célod az árnyékolókkal.