Hasznosságok

Így néz ki egy műanyag redőny felépítése

A műanyag redőny felépítését nem feltétlenül kell tudnia mindenkinek, aki meg szeretné vásárolni. Akkor miért írok most mégis erről? Azért, mert ez nagy segítség lehet akár számodra is, ha valami probléma adódna a redőnyöddel. Nem feltétlenül kell ugyanis egyből szakember után telefonálnod, ha valami gond van. Mert ha tudod, hogyan épül fel, hogy működik, akkor egyes részeit akár te magad is megjavíthatod. Lássuk hát!

 

Miért választják sokan a műanyag redőnyt?

 

Ha kültéri árnyékolóról beszélünk, akkor a redőnyöknél nem találsz elterjedtebb és talán jobb megoldást sem. Ezekkel gyakorlatilag teljesen be tudod sötétíteni az otthonod, és emellett még számos további jó tulajdonsággal is rendelkezik. Kiváló hőszigetelő és hangszigetelő tulajdonságokkal is bír, emellett strapabíró, ellenáll az UV-sugárzásnak, és még könnyen is tisztítható. Mint láthatod, elég sok minden szól a műanyag redőnyök mellett.

 

Miért érdemes megismerni a műanyag redőny felépítését?

 

Ahhoz, hogy egy redőny működését megértsük, nem árt tudni, hogyan épül fe, így máris jó eséllyel tudni fogjuk, hogy ha gond van, azt mi okozza. Így pedig a problémamegoldás egyszerű lesz. Na ezért érdemes megismerni a felépítését ezeknek a szerkezeteknek!

 

Minden redőny ugyanúgy épül fel?

 

Majdnem, de nem egészen. Vannak például olyan kombi redőnyök, melyekbe már a szúnyogháló is be van építve. Ezek nyilván kicsit más szerkezettel bírnak, ezekről nem is lesz most szó.

 

Illetve ott vannak még a külső, vakolható tokos műanyag redőnyök is. Ők annyiban különböznek, hogy a tok elejére kaptak egy vakolattartó élt, ahova mehet majd a vakolat. Valamint egy hungarocellt is kapnak a tok elejére, mely a vakolat alá kerül majd. De alapvetően belülről nem különböznek a sima műanyag redőnyöktől.

 

Így épül fel egy műanyag redőny

 

Már itt fontos leszögezni, hogy a kínálatunkban kapható termékek egyes részei nem műanyagból készülnek. Ilyen például a redőnytok, melynek az alsó és a felső része is, valamint az oldalpofái is alumíniumból készülnek. Vagy az ebben található redőnytengely és a két végén található csapágy is pl. fémből van. Minderre azért van szükség, hogy valóban tartós legyen a szerkezet.

 

Ezzel a tok egy részével már meg is vagyunk, de azért van ott még más is. Ott van egy nagyon fontos elem, a tárcsa. Erre kerül rögzítésre, majd feltekerésre a gurtni vagy a zsinór. Ami pedig át van vezetve a gurtni bevezetőn, és végül az automatába kerül feltekerésre, mely a feszességét, a tartását adja.

 

A tengelyhez csatlakozik a redőnyléc, vagy lamella, mely végén egy záróléc található. Ennek mindkét oldalán egy-egy rejtett ütközőt találsz. Két oldalt található két “sín”, ezek a lefutók, melyek tetején van egy-egy lábbevezető. És ezzel gyakorlatilag meg is vagyunk a teljes felépítéssel. Nem is olyan nagy ördöngösség, igaz?

 

Hiba esetén nálunk megtalálod a megfelelő alkatrészt

 

Szépen végigmentünk a felépítésen, és rá is jöhettél, hogy nem is annyira bonyolult ez. Most már nagyobb rálátásod van arra, hogy ha valami nem megfelelően működik, akkor azt mi okozhatja. Sőt, jó eséllyel meg is tudod mondani, hogy mit kell kicserélni (illetve kell-e), hogy ismét megfelelően működjön az egész. Ezzel megspórolhatsz egy szerelési díjat. Nálunk a webáruházban a redőny menüponton belül megtalálod az alkatrészeket is, minden ott lesz, ami kellhet. Ha valamiben mégis segíthetünk, akkor keress minket elérhetőségeinken.