Hasznosságok

Redőnyfelhúzó: tartós, de könnyen is cserélhető

A redőnyfelhúzó megnevezés két dolgot takar: gurtnit és zsinórt. Mindkettőnek ugyanaz a közös pontja, a funkciója: ezekkel tudjuk ugyanis felhúzni a redőnyt. Bár ezt valószínűleg már a nevéből is kitaláltad.

 

Számos része van ennek a sötétítőtípusnak, ez az a része, ami mindig szem előtt van. Nem csoda, hiszen ebbe kapaszkodunk akkor is, ha felhúzzuk a redőnyt, és akkor is, ha leengedjük. De önmagában ez nem lenne elég, több egyéb alkatrészre is szükség van ahhoz, hogy flottul működjön minden. Nézzük meg, hogy mik ezek. Valamint azt is, hogy mi történik akkor, ha megadja magát a felhúzónk.

 

Redőnyfelhúzó típusok

 

A kínálatunkban számos redőnyfelhúzót megtalálsz, legyen szó akár gurtniról, akár zsinórról, állunk rendelkezésedre! Különböző színekkel és méretekkel várunk.

 

A zsinórok közül több színből is választhatsz. Míg a gurtniknál két különböző méret is van. Egyrészt van egy keskenyebb (mini), mindössze 14 mm-es, és van egy szélesebb (úgynevezett maxi), ami 22 mm-es. Ez utóbbi jellemzően a régi, belső tokos redőnyökhöz való, újonnan már a 14 mm-es a jellemző.

 

Ha egyetlen felhúzó szakadásáról vagy elhasználódásáról van szó, akkor rendelhetsz a webáruházunkból akár méterenként is. De ha a teljes házban cserélni szeretnéd, akár az elhasználódása, akár színváltás miatt, akkor rendelhetsz egy 50 méteres tekercset is.

 

Azonban nem mehetünk el szó nélkül a további fontos, hozzá kapcsolódó részek mellett sem.

 

További kiegészítők

 

Rögtön kezdjük is két jó hírrel! Egyrészt, ahogy a címben is írtuk, a redőnyfelhúzók igen tartósak, azaz a legtöbb esetben ritkán kell őket cserélni. Másrészt, ha nem ez okoz problémát, hanem valamelyik más alkatrész, akkor azt is megtalálod itt a webáruházunkban!

 

Sokan csak annyit mondanak, ha nem tudják felhúzni a redőnyt, hogy valami baj van a gurtnival, nem működik. Miközben a gurtni tökéletes állapotban van. Tehát elkönyvelhetjük, hogy nem az a hunyó. De akkor mi?

 

Jellemzően az elakadásokért és felhúzhatatlanságért nem a gurtni vagy a zsinór felelős, sokkal inkább az automata. Ez az az eszköz ugyanis, ami feszíti a felhúzónkat, hogy az megtartsa a redőnyt a felső pozícióban.

 

Ha viszont ez elromlik (például eltörik benne a rugó), akkor máris nem fog működni a szerkezet. Ilyenkor bár fel tudjuk húzni, nem tudjuk fenntartani a palástot, maximum ha mellette állnánk egész nap, és fognánk a gurtnit.

 

De ez sem olyan vészes, ez is könnyen cserélhető, és még csak nem is olyan drága alkatrész. Ráadásul nem kell mást is (például a gurtnit) cserélni, elég az automatát.

 

Ha mégis további elemeket kellene cserélned a redőnyödben, akkor nézz szét az alkatrészeink között. Találni fogsz bevezőket, redőnyléceket, lefutót, ütközőt, csavartakarókat, tengelyt, tárcsát, feltolásgátló fédert, sőt teljes javító- és felújítókészletet is.

 

Ha cserélni kell a redőnyfelhúzót

 

Ahogy már említettük is, olykor szükség lehet a cserére. Jellemzően ez ritkán fordul elő, de ha elhasználódna az előző, akkor jobb kicserélni, mielőtt komolyabb gondot okoz. Ezt általában úgy lehet észrevenni, hogy foszlik az anyaga.

 

Mivel nem olyan nagy valami a csere, ezért ezt te magad is elvégezheted, előképzettség nélkül. Nem kell azonnal redőnyszerelő után kutatnod. Sőt, még csak vakon sem kell belekezdened, mert egy korábbi blogbejegyzésükben leírtuk a gurtnicserét 13 egyszerű lépésben. Olvasd el, és vágj bele nyugodtan!

 

Valamit nem találsz? Kérdésed van?

 

Ha további kérdésed lenne, vagy nem találsz valamit, fordulj hozzánk bizalommal elérhetőségeinken!