Hasznosságok

Redőny leszedése: könnyen és gyorsan

A redőny leszedése egyáltalán nem macerás folyamat! Ebben a cikkben segítek neked, hogy mielőbb megszabadulhass az elavult, esetleg sérült redőnyödtől, majd adok pár tippet, hogyan szerezz be és szerelj fel újat.

 

Az első és legfontosabb, hogy kerítsd elő a következő szerszámokat: egy balta, egy csákány, egy láncfűrész, egy flex, egy feszítővas. Ha mindezt összeszedted, akkor vidd őket… szépen vissza a helyükre, és kezdjük el az érdemi munkát. :)

 

Lehet, hogy csak javításra lesz szükséged

 

Még mielőtt egy az egyben levennéd a teljes redőnyt, érdemes végiggondolni, hogy miért is válsz meg tőle. Egy ősrégi faredőnyről van szó, amit még a nagyszülők raktak fel az 50-es években? Ha így van, akkor annak elhiszem, hogy minden baja van, és cserés, főleg, ha még nem volt felújítva. Előfordulhat ugyanakkor, hogy valójában csak bizonyos részeket szeretnél cserélni a redőnyből.

 

Persze elhiszem, hogy idegesítő lehet, ha el van szakadva a gurtni. Leengedésnél és felhúzásnál is zavaró tud lenni, főleg, hogy elég egyszer megfeledkezni róla, és kész a komolyabb baj. Az automata, ha megadja magát, az is nagyon frusztráló tud lenni, mert ilyenkor nem győzzük gurtnival körbetekerni, hogy tartson valamit. Ha a redőnylécek fele lent marad felhúzáskor, az sem esztétikailag, sem funkcionálisan nem túl előnyös.

 

Ezek egytől-egyig nagyon idegesítő hibák, de jobb, ha tudsz róla, elég könnyen javíthatóak. Te magad is meg tudod ezeket oldani otthon, még csak szakember segítségét sem kell hozzá igénybe venned. Alkatrészekre viszont szükséged lesz, ezek nélkül nem fog menni a javítás.

 

Ha eldöntötted, hogy csere lesz, így zajlik a redőny leszedése

 

Ha eldöntötted, hogy nem javítgatással, egyes részek cseréjével szeretnéd tölteni az idődet, akkor jöhet a teljes redőnycsere. Ehhez először is a régi redőnyt kell leszerelned, hogy legyen helye az újnak. Vagy az is lehet, hogy nem raksz fel redőnyt? Inkább belső árnyékolóra lenne szükséged, például rolettára vagy reluxára? Bárhogy is dönts, a réginek mennie kell, már csak esztétikai okokból is, vagy mert kell a hely az újnak.

 

Az megvan, hogy mit mondtak 2000 és 2004 között, amikor Michael Schumacher egymás után ötször lett világbajnok a Forma 1-ben? Azt mondták, hogy ha nézed a Forma 1-et, azt láthatod, hogy másfél óráig köröznek az autók, és a végén Schumacher nyer. Ha visszafelé tekerve nézted meg, akkor meg azt láthattad, hogy minden autó megelőzi az elején még örömittas, pezsgőző Schumachert. De hogy jön ez ide? Hát úgy, hogy a redőnyszerelés szinte ugyanígy néz ki.

 

Ha megnézed, hogy hogy kell felszerelni egy redőnyt, majd lejátszod magadban visszafelé, máris tudni fogod, hogyan is kell leszedned. Life hack, igaz?

 

Lássuk röviden a leszedés lépéseit:

 

  1. A gurtnit szabadítsd ki a gurtnigyűjtő automatából.
  2. Csavarozd le a gurtnigyűjtő automatát és a gurtnibevezetőt.
  3. Kívül vedd le a csavartakarókat, hogy hozzáférj a csavarokhoz.
  4. Csavarozz ki minden csavart (lehet, hogy csak a két lefutóban lesz, de előfordulhat, hogy a redőnytoknál is fogsz találni).
  5. Vedd le a redőnyt a helyéről.

 

Ha még használható a redőny, akkor add el, vagy ajándékozd el, ha nem használható, akkor szelektíven mehet a kukába.

 

Ha segítségre lenne szükséged

 

Ha idáig eljutottál a cikk olvasásával, feltehetően a szereléshez nem kell segítség. Mégis jól jöhet egy szakértő tanácsa, hogy egyáltalán eldöntsd, hogy merre indulj el. Hogy elég-e pár dolgot kicserélni a redőnyben, hogy elérd a várt hatást, vagy teljes csere szükséges. Ha bizonytalan vagy, keress minket elérhetőségeinken és segítünk!