Hasznosságok

Kiváló beltéri sötétítő: a roló, vagy más néven roletta

Ha kifejezetten beltérre keresel megoldást, akkor a sötétítő roló lesz a te csodafegyvered! A más néven rolettának is nevezett sötétítő megoldás nagyon közkedvelt, mert számos helyen bevethető, könnyen felszerelhető és javítható, sőt szép is. Számos pozitív tulajdonsága van, melyek ennyire népszerűvé teszik.

 

Ha te még esetleg nem ismered, akkor itt a lehetőség, hogy megismerkedj vele! Hátha neked is egy rolóra lenne szükséged, csak eddig még nem tudtad, hogy mit is keresel. Lássuk hát, hogy miért is érdemes ezt választanod.

 

Hogy is néz ki ez a kiváló beltéri sötétítő, a roló?

 

A roló egy textil beltéri sötételő. Egyre többen szeretik, köszönhetően annak, hogy nagyon könnyen felszerelhető, esztétikus, sőt fel is tudja dobni a szobát. Nagy előnye, hogy beltéri, ami egy sokadik emeleten nagyon nagy előny. Így nem kell a tizediken azon agyalni, hogy szerelik majd fel a kültéri sötétítőt, és a tisztán tartása is egyszerű belülről. Számos formában létezik, melyeket a következő két bekezdésben részletesebben kitárgyalunk.

 

Sávroletta vagy teljes roló?

 

Ahogy a redőnyök esetén is, úgy a beltéri rolettáknál is megoldható az, hogy teljesen leengedve is fény kerüljön a lakásba. A redőnyöknél sávosan, kis lyukakkal oldható ez meg. Ezzel szemben a sávroletták esetén kétféle sáv váltakozik, az egyik nagyban fényáteresztő, a másik nem.

 

Ezzel egyetlen gond van a teljes árnyékolást biztosító rolóval szemben. Ez pedig az, hogy nem tudsz teljesen besötétíteni a fényáteresztő sávok miatt. Bár valóban komolyabb designt jelent egy ilyen megoldás, végig kell gondolnod, hogy mi a fontosabb számodra, mielőtt döntenél bármelyik mellett. Mindkét változatot, sőt számos rolótípust beszerezhetsz tőlünk.

 

Számos típus elérhető nálunk, csak győzz választani!

 

Az előző bekezdésben taglalt két változaton kívül még számos típust tudsz beszerezni tőlünk, melyeket most átveszünk, hogy könnyebben tudj dönteni. Bármelyik mellett is teszed le végül a voksod, a lényeg az, hogy feleljen meg a saját igényeidnek.

 

Bármelyik típusról is legyen szó, gyakorlatilag teljesen egyéni igényeidre szabhatod őket. Vannak előre elkészített, dobozolt, fix méretű roletták vagy egyedi méretre gyártottak. Mindkét típusból elérhetőek a nagyobb sötétítésre képes teljes sötétítős textiles rolók és a sávos megoldással készültek is.

 

Találsz sima gyöngyláncos megoldással készültet, rugósat és rugós kiakasztósat is. A megjelenést figyelembe véve választhatsz tokozott vagy tokozat nélküli változatok közül is. Továbbá választhatsz fényáteresztő textilek közül a nagyobb fénybeszűrődés érdekében. Vagy lehet teljesen fényzáró, sőt akár alupigmentált is a textil, így még a hőtől is véd, nem csak a fénytől.

 

Ráadásul ott vannak még a kifejezetten tetőtéri ablakra szánt rolók is, melyeknél szintén tudsz alváltozatokat választani. Így ide is rendelhetsz nyugodtan fényáteresztő, fényzáró vagy alupigmentált textillel készültet. A tetőtéri árnyékolásról már írtunk korábban, érdemes azt a cikket elolvasnod, ha érdekel a tetőtéri ablakok sötétítése.

 

Roletta alkatrészek a javításhoz

 

Mint írtam is, nem olyan nehéz egy rolót felszerelni. Beltéren kell megoldani a felszerelést, minimális szakértelemmel kell rendelkezni hozzá, inkább csak kézügyességnek mondanám. Ha egyedi gyártású rolettát rendelsz tőlünk, akkor ahhoz a javításhoz szükséges alkatrészeket is találsz nálunk. Akasztó, láncvégtelenítő, kezelőlánc, fogantyú vagy alsó pálca? Ezt mind megtalálod nálunk.