Hasznosságok

Garázskapu elektronika garázskapu redőny esetén

Ha a garázskapu elektronika témakörben szeretnénk kicsit nézelődni, kezdjük az elején. Manapság már többféle kapunyitási lehetőség közül választhatunk. Nézzük most ezeket kategorizálva, majd bontsuk ki kicsit jobban őket, kiváltképp a garázskapu redőnyt!

 

Karbantartás

 

Azt már most szögezzük le, hogy amennyiben bármelyik kapunyitási megoldás mellett is leteszed a voksod, nem feledkezhetsz meg a karbantartásról! Olvasd vissza korábbi blogbejegyzésem a garázskapuk karbantartásáról.

 

Kapunyitás

 

Ha már kapu, kapunyitás, akkor ott vannak a kertkapu nyitási megoldásai, melyekből már sokfélével lehet találkozni. A klasszikusnak számító kétszárnyú kaput nyitó teleszkópos karos megoldástól kezdve a tolókapun keresztül az úszó kapukig minden van. Természetesen ezek mind-mind érdekesek, de most a garázskapukról szeretnék inkább írni.

 

A garázskapu elektronika billenőkapunál

 

A garázskapuknál ugyanúgy több megoldás is szóba jöhet. Van a klasszikus billenőkapus megoldás. Ekkor a teljes garázskaput egyben, előre nyitva emeli meg az elektronika, a motor. Mivel itt fixen az egész kapu előre mozog, így csak akkor használható, ha a kapu mérete és a nyílás nagysága megegyezik.

 

A garázskapu elektronikája szekcionált garázskapuknál

 

A szekcionált kapuk esetén a mozgató motor szekciónként felhúzza a darabokból (szekciókból) álló garázskaput a garázs mennyezetére. Ennek a megoldásnak a hátránya az, hogy sok helyet foglal a garázs mennyezetén. Ezzel a megoldással az ottani tárolási megoldások nem jöhetnek szóba, amivel sok helyet is veszíthetünk, ha egyébként terveztünk oda tárolót.

 

A garázskapu elektronika garázskapu redőnynél

 

A garázskapu redőnyöknek számos pozitív tulajdonságuk van. Kezdve onnan, hogy nem csak időtállóak, de kiváló hangszigetelők, és hővisszatartó tulajdonsággal is rendelkeznek. Emellett nem elhanyagolható érv mellettük, hogy rengeteg szemet gyönyörködtető design közül választhatunk, ha a garázskapu redőny mellett tesszük le voksunkat. És akkor még nem is beszéltünk olyan hasznos tulajdonságáról, mint a helyspórolás. Ugyanis a garázskapu redőny épp úgy működik, mint egy sima ajtóra vagy ablakra szerelhető redőny, csak egy motorral felturbózva. Arra gondolok, hogy van egy doboza (amit redőnytoknak hívunk), amibe feltekerjük és amiből leengedjük a redőnyünket. Épp ezért nem vesz el úgy helyet, mint a billenőkapus előre nyílós megoldás vagy a plafonra húzott ajtó.

 

Ha magát az elektronikát, a mozgatórugóját nézzük, akkor egy redőnymotort találunk, amely mozgatja a garázskapu redőnyt fel-le. Természetesen ezek a redőnymotorok is fel vannak turbózva minden jóval. Így választhatunk, hogy kapcsolós megoldással szeretnénk-e aktiválni a garázsredőny motorunkat, vagy esetleg gombnyomásra, rádiós távirányító segítségével.

 

Rendben, ez eddig mind szép és jó, de mi van akkor, ha jön egy áramszünet? Ekkor megáll a tudomány, és nem tudunk beállni az autónkkal? Természetesen nem, erre is van manuális megoldás, méghozzá egy kifejezetten garázskapu redőnyhöz készült vészhajtókar (kurbli). 

 

Szóval nem kell kétségbe esni, ha nincs áram, akkor is megoldható a garázskapu redőny fel-le mozgatása.

 

Ha továbbra sem tudod biztosan

 

Lehet, hogy a fentiek még nem győztek meg arról, hogy a garázskapu redőny lesz a legjobb megoldás a garázsodhoz. Ha így van, akkor bátran keress minket az elérhetőségeinken, és segítünk neked a döntésben, a választásban. Ha egyszer garázskapu redőnyöd lesz, többé nem akarsz mást.