Hasznosságok

Garázskapu távirányító javítás: mit tegyünk?

“Rátolattam!” “Megrepedt!” “Elöregedett!” “Feladta az elektronika!” - Sajnos, mint mindennek, a garázskapunak is megvan a maguk élettartama és teherbírása. Sokan sajnos csak akkor szembesülnek ezzel, ha már nagyon nagy a baj. Betörtek, beragadt az ajtó, vagy a garázskapu távirányító nem működik. Mit lehet tenni ilyen esetben?

 

Még a nagypapa építette

 

A legtöbb garázs köszöni szépen, évekig jól megvan a nagypapa által beépített fa ajtóval vagy a zörgős fém redőnnyel. Főleg, ahol a garázs nincs a lakóépülettel egybeépítve, és ahol nem állunk naponta ki-be a kocsival, könnyű megfeledkezni arról, hogy bizony a garázsajtó a kopó elemek közé tartozik. Sokszor csak akkor szembesülünk a bajjal, amikor már nem lehet visszafordítani a károkat. Betörtek, korrodált az ajtó, kiszakadt a zsanér… Egy szóval: ajaj!

 

Ezeknél a garázskapuknál a házi barkács helyett sokszor csak a profi csere a megoldás. Ha nem is 2-3, de 10-15 évente érdemes átnézni az ajtókat. Ennyi idő alatt az igényeink és a technika is sokat változik. Lehet, hogy ma már inkább az érné meg, ha naponta parkolnánk be a korábban csak műhelynek használt épületbe - ezt pedig csak azért nem tesszük meg, mert nehezen nyílik az ajtó. Ha ez a helyzet, érdemes legalább egy garázskapu redőny vagy szekcionált, távirányított kapu beszerelésén elgondolkodni, még mielőtt nagyobb lesz a baj.

 

A munka árát az autó védelme általában vissza is hozza. A költségeket garázskapu mérési segédletünk segítségével mindenki könnyen megbecsülheit.

 

Elromlott a garázskapu távirányítója!

 

“Megmondtam, hogy nem kellenek ezek a modern vacakok. Rossz az elektronika, egy vagyonba fog kerülni a javítás.” - ezek a mondatok leggyakrabban egy lemerült garázskapu távirányítóval a kézben hangzanak el. 

 

Ma már az elektromos garázskapuk is olyan fejlett módszerrel készülnek, hogy szinte sosem elektromos hibáról van szó, ha nem nyílik az ajtó. Többnyire csak az elem fogyott ki a távirányítóban. Ha maga az egység el is romlott, a garázskapu távirányító olcsón, gyorsan cserélhető. Ahogy mondani szoktuk: ez nem mosógép, hogy hetekig tartson az automatika javítása 

 

Betörtek, eltörött

 

Az általunk forgalmazott, széles lamellás garázskapuk elég masszívak ahhoz, hogy akár vagyonvédelmi funkciókat is ellássanak. Ennek ellenére sajnos 100%-os védelmet semmi nem ad: a vandalizmus ellen még nincsen elég hatékony fegyver. 

 

Sokszor tapasztaljuk, hogy rosszabb környékre, lakótelepszéli garázssorra, hétvégi telekre, telephelyre eleve csak olyan megoldást keresnek, amelyik esetében minden mindegy, hiszen “úgyis szétverik, összefirkálják”. Ilyenkor azt javasoljuk, nem szabad belenyugodni a helyzetbe. A masszívabb garázskapukhoz redőny alkatrész webshopunkból minden pótolható elem beszerezhető. Egy erősebb kapuban sokkal kisebb kár keletkezik. A hiábavaló erőfitogtatás pedig hamar elveszi a rongálók kedvét a további tevékenységtől. 

 

Garázskapu választáskor a javíthatóság is szempont, de a modernebb kapuk sem javíthatók nehezebben vagy költségesebben, mint mondjuk a hagyományos, fa nyílászárók. Ha figyelembe vesszük a használati értéket, egy nagyobb befektetéssel sokszor még jobban is járunk, mintha olcsóbb megoldást keresünk. A garázskapu vásárlásakor hosszú távon érdemes gondolkodni.