Hasznosságok

Garázskapu olajozása és egyéb karbantartások

A garázskapu olajozása sok embernél egyet jelent a garázskapu teljes karbantartásával. De ugye te nem tudod le a karbantartást ennyivel? Nagy hiba lenne csak ennyit tenni a garázskapunk épségéért, tartósságáért.

 

Akár mélyen a zsebedbe is kellhet nyúlni, ha elhanyagolod a garázskapudat! Jobb ezt elkerülni a rendszeres karbantartással. Ahogy az autódban is időnként ki kell cserélned a gyertyát vagy az olajat, úgy garázskapud is igényli a törődést. Nem győzöm hangsúlyozni, ez karbantartás legyen, ne merüljön ki a garázskapu olajozásában. Így tudod elkerülni a komolyabb hibákat, így lesz tartós a garázskapud.

 

Ha viszont neked nem is garázskapud, hanem egyből garázskapu redőnyöd van, akkor is hasonlóképpen kell eljárj, de erről is fogok még írni lentebb. Addig is nézd meg, hogy a garázskapu redőnyről mit érdemes tudni.

 

Időnként mosd le kívülről és belülről is

 

A garázskapuk kívülről és belülről is ki vannak téve szennyeződéseknek. Elmondható, hogy nem a legtisztább felületek szoktak lenni. Ezért is fontos, hogy időnként le legyen mosva a garázskapunk. Ha takarítod, nem gyűlik össze rajta a szennyeződés, por, zsír.

 

Ráadásul lehet akár komolyabb problémánk is. Miután lemostad a garázskaput, mindenképp ellenőrizd, hogy (fakapuk esetén) nem rohad-e vagy (acél ajtó esetén) nem rozsdásodik-e. Faszerkezet esetén a rohadás elterjedése akár a teljes garázskapu cseréjéhez is vezethet!

 

Egy garázskapu redőny esetén ugyanakkor akár redőnylécenként is cserélhetőek az elemek rongálódás, sérülés esetén.

 

Garázskapu olajozása, kenése

 

Kenjük meg vastagon, ne sajnáljuk, igaz? Hát nagyon nem! A túlzott olajozás csak elkoszolódáshoz, szennyeződés összegyűléséhez, ezáltal a mozgó alkatrészek elkoptatásához vezethet, érdemes ezt elkerülni.

 

Ugyanakkor az olajozás igenis fontos! De nehogy abba a hibába ess, mint nagyon sokan, hogy lefújsz mindent WD40-nel, mert az mindenre jó! Kifejezetten garázskapukhoz használatos kenőolajat használj. A feladatod annyi, hogy minden mozgó alkatrészt megolajozol, hogy hosszú távon is remekül működjön a garázskapud.

 

Ellenőrizd a kopásokat és szakadásokat

 

Nézd meg a garázskapu kábeleit. Mit látsz? Kopottak? Esetleg már kezdenek is elszakadni? Ha ilyet látsz, az legyen az első dolgod, hogy keresel egy szakembert és javíttatod, cserélteted. Egyrészt nehogy nagyobb kárt okozzon, amikor végleg elszakad. Másrészt nehogy a nagy kár mellett még személyi sérülést is okozzon. Ez nem játék!

 

A csavarok és rugók rendben vannak?

 

Mind a személyi, mind a dologi károk elkerülése végett igen fontos része a karbantartásnak a csavarok és a rugók ellenőrzése. Ellenőrizz minden csavart és rugót.

 

A csavarok lazák? Húzd meg őket, mielőtt elengednének! A rugókat pedig rozsdamentesen kell tartani. Amennyiben rozsdásodást látsz, még azelőtt érdemes cseréltetned őket, mielőtt teljesen megenné őket a rozsda és el nem törnek. A rugók cseréjét minden esetben bízd szakemberre!

 

Ha garázskapu redőny mellett döntenél

 

Még ha így is döntenél, akkor sem úszod meg a karbantartást. Viszont egy rengeteg előnnyel rendelkező garázskapu boldog tulajdonosa leszel! Az általunk forgalmazott alumínium lamellás garázskapu redőnyök rengeteg előnnyel rendelkeznek. Nézzünk párat: UV-állók, kiváló hang- és hőszigetelők, tetszetős designnal (pl. dió mintázat) is kapható, tartós, biztonságos, helytakarékos. Ha inkább garázskapu redőnyt olajoznál sima garázskapu helyett, keress minket az elérhetőségeinken.